Για την πρόσφατη απεργία στις 4 Απρίλη στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και τη στάση της ΟΙΥΕ!

Δελτίο Τύπου

Για την πρόσφατη απεργία στις 4 Απρίλη στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και τη στάση της ΟΙΥΕ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ενέργεια της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, που πήρε απόφαση για απεργία στους χώρους μας πέρα και έξω από συλλογικές διαδικασίες, χωρίς να το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, τα ΔΣ των σωματείων στις επιχειρήσεις του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ και της ΠΑΣΚΕ έχοντας μάθει να κάνουν αγώνες στα χαρτιά και από το διαδίκτυο, προσπαθούν να διαπαιδαγωγήσουν τους εργαζόμενους συνολικά σε αγώνες χωρίς αυτούς, σε απεργίες χωρίς απεργούς.

Για την απεργία στις 4 Απρίλη, ενημερωθήκαμε την τελευταία στιγμή και από σπόντα, χωρίς να υπάρχει άμεση ενημέρωση από την Ομοσπονδία. Αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχει χρονική δυνατότητα συζήτησης με τους συναδέλφους, κατάλληλος χρόνος για προετοιμασία της απεργίας.

Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ και της ΠΑΣΚΕ έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τα συλλογικά τους όργανα, πήρα απόφαση για απεργία μέσα από τα γραφεία, δε μπήκαν καν στον κόπο να ενημερώσουν τις άλλες παρατάξεις που εκπροσωπούνται στα όργανα της Ομοσπονδίας.

Η απάντηση που λάβαμε από το γραμματέα του ΔΣ της ΟΙΥΕ και στέλεχος του ΜΕΤΑ, ότι η απόφαση για απεργία πάρθηκε μετά από αίτημα του Προεδρείου του ΔΣ του ΠΑΣΕ Vodafone, ώστε να καλυφθεί νομικά η απεργία της επόμενης μέρας στις επιχειρήσεις Vodafone και Victus, προκαλεί ακόμα παραπάνω.

Δεν υπάρχει καμία φυσικά αντίρρηση με την κάλυψη των απεργιών, ειδικά σε συνθήκες που η εργοδοτική τρομοκρατία κορυφώνεται, όταν αξιοποιείται το νομικό οπλοστάσιο της εργοδοσίας. Η μεγαλύτερη αλληλεγγύη που μπορούσαν να δώσουν τα σωματεία του κλάδου για τις εξελίξεις στις επιχειρήσεις Vodafone και Victus, ήταν να κάνουν γνωστά τα αιτήματα στους συναδέλφους, να ενημερώσουν για τις απολύσεις, να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα παντού. Με την απαράδεκτη στάση της η Ομοσπονδία έβαλε φρένο στην ενημέρωση και την αλληλεγγύη.

Οι απεργίες δεν είναι παίξε-γέλασε, δεν είναι διεκπεραίωση ούτε ατομική υπόθεση. Αντίστοιχα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν είναι νομικά γραφεία, ούτε σφραγιδοβάλτες που βάζουν απλά μια υπογραφή. Η δήθεν ευαισθησία τους για τον αγώνα των εργαζομένων σε Victus και Vodafone αναλώθηκε τελικώς σε ένα ψήφισμα και τίποτα παραπάνω, ούτε πριν ούτε μετά την απεργία.

Συνάδελφοι όσο και αν προσπάθησαν με τη στάση τους οι συγκεκριμένες δυνάμεις να δημιουργήσουν απεργοσπάστες, δεν τα κατάφεραν. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ήμασταν εκεί, το ΔΣ του Σωματείου μας έδωσε το παρόν στο κτίριο της Vodafone στο Χαλάνδρι και μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο (ΣΕΤΗΠ) δώσαμε τη μάχη απεργίας με τους συναδέλφους σε όλα τα τμήματα της Vodafone και της Victus.

Το ΔΣ του σωματείου αισθάνεται την ευθύνη του και λογοδοτεί για το καθετί στους συναδέλφους. Καλούμε όλους του εργαζόμενους να στριμώξουν όσους με τις τακτικές τους λερώνουν τις μορφές πάλης και τις απεργίες, νομιμοποιούν εμμέσως την απεργοσπασία. Σας καλούμε να γυρίσετε την πλάτη σε αυτούς και σε όλους τους ομοίους τους, αλλάζοντας τους συσχετισμούς σε κάθε χώρο εργασίας δυναμώνοντας το ΠΑΜΕ, ενισχύοντας την ταξική γραμμή στο συνδικαλιστικό κίνημα.