Στην ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση κερδίζουν μόνο οι εργοδότες. Δυναμώνουμε και άλλο το σωματείο μας! Παλεύουμε για τις δικές μας ανάγκες!

Μετά τους πανηγυρισμούς και τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και της διοίκησης του ομίλου Forthnet – NOVA από το Πεκίνο, για την «τεράστια συμφωνία η οποία θα φέρει τις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας στον 21ο αιώνα» με το μνημόνιο με τη ΖΤΕ, τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, από το βήμα της ΔΕΘ, την ψήφο εμπιστοσύνης του Μακρόν, η νέα συμφωνία της NOVA με τη Vodafone και τη Wind και το, ακόμα, πιο πρόσφατο διερευνητικό σύμφωνο συνεργασίας με την ΔΕΗ.  Γίνεται η προσπάθεια της εργοδοσίας για  το πλασάρισμα του μύθου της «δίκαιης ανάπτυξης», που τάχα θα ωφελήσει και την εργοδοσία και τον εργαζόμενο.

Δίκαιη ανάπτυξη στο σύστημα που ζούμε δεν μπορεί να υπάρξει. Ή θα ικανοποιείται ο εργαζόμενος ή ο εργοδότης

Η εργοδοσία του ομίλου Forthnet NOVA δίνει πλέον το περιεχόμενο των Novasports καναλιών στην Vodafone και Wind. Και όλοι πανηγυρίζουν!

Και η Forthnet που χρειάζεται χρηματοδότηση, και η Vodafone, που έχει πλατφόρμα τηλεόρασης και η Wind που προετοιμάζεται να μπει στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης …

Και από την πλευρά τους έχουν δίκιο να πανηγυρίζουν γιατί επιδίωξη τους είναι:  Να εξασφαλίσουν ακόμα περισσότερα κέρδη, να ενισχύσουν την θέση τους έναντι του ανταγωνισμού.

Εμείς οι εργαζόμενοι όμως τι έχουμε να κερδίσουμε;

Ας αναρωτηθούμε τι κερδίσαμε από τις διάφορες επιχειρηματικές συμφωνίες όλα αυτά τα χρόνια; Παρέα με τα κάθε φορά πανηγύρια της εργοδοσίας ήρθαν οι απολύσεις, η εντατικοποίηση, η αντικατάσταση παλιότερων εργαζόμενων με νέους χωρίς δικαιώματα, κατά κύριο λόγο επινοικιαζόμενους, η εξάπλωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, οι μειώσεις μισθών, οι εργολαβίες, η εκ περιτροπής εργασία, τα προγράμματα λάστιχο.

Κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους σημαίνει ένταση της επίθεσης στους εργαζόμενους.

Υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των ομίλων, όταν κλείνουν συμφωνίες για να αυξήσουν ακόμα παραπάνω τα κέρδη τους. Όταν κάθονται στο ίδιο τραπέζι των ενώσεών τους και κουβεντιάζουν πώς από κοινού θα χτυπήσουν τους εργαζόμενους, πώς θα μειώσουν κι άλλο τον «μέσο μισθό στον κλάδο», πώς θα εντείνουν ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζόμενων στον κλάδο μας.

Υπάρχει και κυριαρχεί ο ανταγωνισμός στον κλάδο, οι μεγάλοι όμιλοι κονταροχτυπιούνται για το ποιος θα αποκτήσει μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, ποιος θα έχει μεγαλύτερο κέρδος, ποιος θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από το ΕΣΠΑ τα νέα κοινοτικά κονδύλια.

Τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια για να κόψουν μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, για να μας πεθάνουν στην φορολογία, τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποιούν και τα μονοπώλια, για να τσακίσουν και άλλο τα δικαιώματά μας. Ακριβώς αυτή είναι η ελκυστική για τους επενδυτές εργασιακή πραγματικότητα που θέλουν να χτίσουν. Μισθοί πείνας, μηδενικές κοινωνικές παροχές, εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα. Γιατί η ανάπτυξη που επιδιώκουν είναι ακριβώς ανάπτυξη δική τους, των κερδών τους, χτισμένη πάνω στις μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες που θέλουν να επιβάλλουν και να διατηρήσουν στο μέλλον.

Αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού των μονοπωλίων είναι όλα όσα βιώνουμε καθημερινά και στον Όμιλο Forthnet NOVA , είναι και οι «καλοκαιρινές» απολύσεις τεχνικών και δημοσιογράφων που εργάζονταν για τα Novasports, οι αλλαγές συμβάσεων, είναι και οι πρόσφατες απολύσεις εργαζομένων στο Ηράκλειο Κρήτης, εργαζομένων με χρόνια προσφοράς στην εταιρεία, όπου ανάμεσά τους είναι και συνάδελφος καρκινοπαθής με 67% αναπηρία. Γιατί ανταγωνισμός για τα μονοπώλια, στην κούρσα της ανταγωνιστικότητας, σημαίνει διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενοικίαση,  χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας (πρόγραμμα, διάλειμμα, συνθήκες υγείας & ασφάλειας κτλ), σημαίνει συστράτευση και θυσίες των εργαζόμενων για το «καλό» της εταιρείας, σημαίνει να μπει φρένο σε όλες τις διεκδικήσεις μας για να σωθεί η κερδοφορία της επιχείρησης! Σημαίνει αναλγησία και πέταγμα στο δρόμο συναδέλφων.

Στην κατεύθυνση της «ανάπτυξης» τους ανοίγει ο δρόμος για μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο με κεφαλαιοποιητικό σύστημα, κάτι που έχει δοκιμαστεί και έχουν χαθεί τα λεφτά των εργαζομένων φουντάροντας τα Ταμεία. Πρόκειται για πακέτο με δραστικές περικοπές από τώρα, των παρεχόμενων υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επικούρησης, εφάπαξ και συνεχή μείωσή τους με βάση την αναπροσαρμογή των παροχών κάθε χρόνο μετά από αναλογιστική μελέτη, με ελάχιστη εργοδοτική εισφορά, μη συμμετοχή του κράτους, ενώ οδηγεί σε παροχή υπηρεσιών ανταποδοτικά. Τέλος, αυξάνει τη συμμετοχή εργαζομένων και συνταξιούχων, ενώ ουσιαστικά εκπαραθυρώνει τους ανέργους. Αυτά φαίνεται ότι «συμφωνούν» κυβέρνηση – εργοδοσία και οι συνδικαλιστές τους και ταυτόχρονα επιχειρούν να συγκρατήσουν τις όποιες αντιδράσεις.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Απαντάμε με τον ίδιο τρόπο! Απέναντι μας οι μεγάλοι όμιλοι  είναι ενωμένοι για να χτυπήσουν τα δικαιώματα μας. Όταν τα κέρδη (γιατί υπήρχαν κέρδη) μειώνονταν μας ζήταγαν θυσίες για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και αυτά να αυξηθούν. Όταν κλείνουν συμφωνίες πάλι θυσίες μας ζητάνε για να «ξεπεράσουμε τους ανταγωνιστές». Και όμως εμείς είμαστε που με την εργασία μας παράγουμε όλα τα κέρδη όλο τον πλούτο κ μας επιστρέφουν ελάχιστα.

Ακόμα κι αν σε μερίδα εργαζομένων δεν μειώθηκε ονομαστικά ο μισθός, αυξήθηκαν τα πάντα για όλους. Από τις εισφορές και την φορολογία μέχρι το supermarket. Όποια κι αν είναι τα παιχνίδια τους εμείς οργανώνουμε την πάλη για τις ανάγκες μας. Για την ανάκτηση των απωλειών που βιώσαμε μέσα στη κρίση. Για την κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων. Για ζωή για εμάς κ τις οικογένειες μας συμφώνα με τις ανάγκες μας.

Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν μπορούμε όμως με την οργάνωση και την πάλη μας να βάλουμε την δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις!

Οργανωνόμαστε τώρα στο επιχειρησιακό σωματείο μας και στα κλαδικά. Δυναμώνουμε τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τη φωνή και τη δύναμη των εργατών.

Η δική μας αγωνιστική στάση, η αποφασιστικότητα και η πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας δημιούργησε τις προϋποθέσεις να διεκδικήσουμε και  να πετύχουμε νίκες τα προηγούμενα χρόνια μέσα από το σωματείο μας! Μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας. Ότι μπορούμε οργανωμένα σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει αξιοποιώντας την τεράστια εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Το επόμενο διάστημα το ΔΣ του σωματείου θα πραγματοποιήσει περιοδείες για να συζητήσουμε με όλους τους εργαζόμενους και να αναδειχθούν όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε.

Διεκδικούμε:

 

  • Να ακυρωθούν οι απολύσεις των συναδέλφων από την Κρήτη, τώρα να επιστρέψει στην εργασία της η καρκινοπαθής συνάδελφος.
  • Υπογραφή επιχειρησιακής Σ.Σ.Ε που να καλύπτει τις ανάγκες μας με ανάκτηση των απωλειών που είχαμε την περίοδο της κρίσης.
  • Καμία απόλυση – Προσλήψεις για να καλυφθούν οι ανάγκες. Όχι στις ευέλικτες μορφές εργασίας.
  • Στοπ στην εντατικοποίηση της δουλειάς. Να σταματήσουν τα προγράμματα λάστιχο.
  • Άμεση λύση όλων των προβλημάτων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Ενώνουμε την φωνή μας με τα κλαδικά μας σωματεία, με όλους τους εργαζόμενους τόσο του κλάδου των τηλεπικοινωνιών όσο και των Μ.Μ.Ε για Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με άξονα τις ανάγκες μας και τα όσα χάσαμε μέσα στην κρίση. Μισθοί στο ύψος του 2009 ως ελάχιστη βάση για διαπραγμάτευση. Επαναφορά όλων των επιδομάτων που καταργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης.