ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

Προετοιμάζουμε την απεργία στις 14 Δεκέμβρη – Καλούμε σε γενική συνέλευση για την οργάνωση της πάλης μας

ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Μήνες τώρα βομβαρδιζόμαστε είτε από τον τύπο, είτε μέσω διαρροών, με ανακοινώσεις για νέες συμφωνίες και νέα ανοίγματα της εταιρίας, από κυβερνητικά «διαγγέλματα» για την ανάπτυξη που … έρχεται. Η πραγματικότητα που βιώνουμε όμως καθημερινά στην δουλειά μόνο πανηγυρισμούς δεν επιτρέπει: πίεση, εντατικοποίηση, υποχρεωτικές άδειες και απολύσεις, ενώ αντί για την … ανάπτυξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ ήρθαν οι φθινοπωρινές μπόρες που στοίχισαν τις ζωές συνανθρώπων μας και κυριολεχτικά ρήμαξαν εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά στην δυτική αττική.

 

Στον όμιλο Forthnet – NOVA η εξέλιξη με τις τράπεζες να αποχτούν μερίδιο μετοχών του ομίλου πρέπει να σημάνει συναγερμό ανάμεσα στους εργαζόμενους. Κάθε εξέλιξη για την οποία πανηγυρίζει η εργοδοσία φέρνει κακά μαντάτα για εμάς. Παρά  την προσπάθεια της εργοδοσίας για  το πλασάρισμα του μύθου της «δίκαιης ανάπτυξης», που τάχα θα ωφελήσει και τους εργοδότες και τον εργαζόμενους, πρέπει να απαντήσουμε:

 

Δίκαιη ανάπτυξη στο σύστημα που ζούμε δεν μπορεί να υπάρξει. Ή θα ικανοποιείται ο εργαζόμενος ή το κεφάλαιο.

Οι εργαζόμενοι στον όμιλο Forthnet – NOVA έχουμε πείρα για να κατανοήσουμε τί σηματοδοτούν τέτοιες εξελίξεις.

 

Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές συνοδεύονται πάντα με απολύσεις, μείωση θέσεων εργασίας και νέες μειώσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Η εργοδοσία ξεδιπλώνει ένα καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο που βασίζεται στο κίνητρο που έχει ο κάθε εργοδότης να αυξάνει την κερδοφορία του, να μπορεί να διατηρείται και να παραμένει στο παιχνίδι, να μπορεί να ενισχύεται έναντι των ανταγωνιστών του.

Ειδικότερα όπου έχουν βάλει το χεράκι τους τράπεζες τα μαντάτα για τους εργαζόμενους είναι άσχημα.

Οι τράπεζες έρχονται για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, την αποκόμιση ακόμα μεγαλύτερου κέρδους. Η όποια «λύση τους» θα ικανοποιεί τη δίψα τους για κέρδη, κέρδη που βασίζονται στην δουλειά μας. Δεν υπάρχει καλή ή κακή εργοδοσία, καλός ή κακός αγοραστής, καλός ή κακός μέτοχος. Το μόνο που σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη είναι χτύπημα των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

 

Να σημάνει Συναγερμός! Όλοι μαζί μέσα από τα σωματεία μας το επιχειρησιακό και τα κλαδικά να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, να μην απολυθεί κανείς, να μην επιτρέψουμε την παραπέρα χειροτέρευση των όρων και των συνθηκών εργασίας μας. Η πάλη για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε κλαδικό επίπεδο, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

 

Ο μόνος νικηφόρος δρόμος που έχουμε οι εργαζόμενοι είναι η οργάνωση και δράση με τα σωματεία μας, ο ένας δίπλα στον άλλο για να εμποδίσουμε τα σχέδια τους και να παλέψουμε για τις δικές μας ανάγκες. Αυτό το ξέρουν καλά και οι εργοδότες σε όλους τους κλάδους και οι κυβερνήσεις τους, γι’ αυτό τώρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα των εργαζομένων στην οργάνωση και την αγωνιστική διεκδίκηση. Ετοιμάζονται να δώσουν ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το χτύπημα της οργάνωσης των εργατικών αγώνων και τις εργατικές διεκδικήσεις, το χτύπημα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση. Δεν θα τους το επιτρέψουμε!

 

Βάζουμε κόντρα στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, την ανταγωνιστικότητα, τα μέτρα που στηρίζουν την κερδοφορία των μονοπωλίων.

 

Παράλληλα η κυβέρνηση θριαμβολογεί για το «τέλος των μνημονίων» και μοιράζει ψίχουλα για να πείσει τους εργαζόμενους ότι υπάρχει «φως στο τούνελ», ενώ ταυτόχρονα βάζει στο επίκεντρο νέα χτυπήματα στα “εργασιακά” με νέες μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες. Το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού είναι αποκαλυπτικό για το τί σημαίνει για τους εργαζόμενους η προώθηση των μέτρων για την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων: Νέα προνόμια και ενισχύσεις των μονοπωλιακών ομίλων με «ζεστό» χρήμα με επιπλέον χτύπημα του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος, με κλιμάκωση της φοροληστείας και των περικοπών, με τις κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σήμερα στον κλάδο μας και στον Όμιλο Forthnet – Nova οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η τρομοκρατία, η μαζική φτώχια, είναι μια απόδειξη ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση. Κυβέρνηση και εργοδότες θέλουν να πιστέψουμε ότι είμαστε κόστος και να αποδεχτούμε την κατάργηση δικαιωμάτων μας. Μας θέλουν ευέλικτους και απροστάτευτους, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να μας εντάσσουν και να μας αποσύρουν από την παραγωγή ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες.

Είμαστε σε ετοιμότητα. Ενημερώνουμε το σωματείο μας για κάθε εξέλιξη. Δεν συναινούμε σε καμία κίνηση της εργοδοσίας. Καμία εμπιστοσύνη στην εργοδοσία και τις υποσχέσεις της.

Όλοι σαν μια γροθιά απέναντι σε Κυβέρνηση-ΕΕ-Εργοδοσία και τα σχέδιά τους συμμετέχουμε μαζικά στις απεργιακές φρουρές έξω από τους χώρους μας, στις συγκεντρώσεις που καλεί το ΠΑΜΕ και τα σωματεία μας, στις 14 Δεκέμβρη.