ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ: ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ

 • Να κατοχυρωθούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
 • Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ δεδουλευμένων και αποζημιώσεων.
 • Να συνεχίσει η απασχόληση και η συνέχεια όλων των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στον όμιλο και υπό τη νέα ιδιοκτησία όποτε και αν γίνει αυτό.

Η εργοδοσία σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εξαγοράς, έχει αποφασίσει να κρατάει στο σκοτάδι τους εργαζόμενους. Παίζει παιχνίδια στις πλάτες μας, πετάει το μπαλάκι στις τράπεζες, ενώ προσπαθεί να θολώσει τα νερά με τη ρητορική της για δήθεν απλή αλλαγή στους κατόχους των μετοχών του Ομίλου. Ταυτόχρονα προωθεί αλλαγές σε πολλά τμήματα που επιφέρουν πρόσθετη εργασία στους εργαζόμενους, ενώ με σταθερό ρυθμό προχωρά και σε απολύσεις .

Εργαζόμαστε για να μπορούμε να προσπαθούμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Δεν είναι παιχνίδι. Και για αυτό δηλώνουμε προς την εργοδοσία και τους πολιτικούς εκφραστές της σε όλους τους τόνους:

Game over

Συνάδελφοι η λύση δεν είναι ούτε εργασιακή περιπλάνηση, ούτε η παραίτηση ούτε  η παθητική αναμονή.

Αλίμονο αν η ελπίδα βρίσκεται στο να αποφύγουμε την αντιλαϊκή πολιτική με την μετακίνηση μας από το έναν όμιλο στον άλλο, καθώς είναι ακριβώς η ανταγωνιστικότητα των ομίλων η συνεχής ανάγκη τους για διασφάλιση και επέκταση της κερδοφορίας που επιτάσσει την επίθεση που επιτάσσει να είμαστε όλο και πιο φτηνοί, όλο και πιο ευέλικτοι, όλο και πιο ανοργάνωτοι.

Μακριά από το σωματείο την οργάνωση τη συλλογική διεκδίκηση, είμαστε μόνοι και άρα αδύναμοι και ανυπεράσπιστοι απέναντι στις επιδιώξεις του κάθε εργοδότη.

Αυτή η λογική του μικρότερου κακού, οδηγεί τελικά μόνο σε μεγαλύτερα και χειρότερα αποτελέσματα και αυτό γιατί πότε κανείς εργοδότης δεν θα σταματήσει να ζητά το μεγαλύτερο κέρδος, και αυτό το κέρδος ακριβώς περνά από την χειροτέρευση των δικών μας δικαιωμάτων, συνθηκών εργασίας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούμε στο Σωματείο μας, να απαιτήσουμε γραπτή δέσμευση από την εργοδοσία για το σύνολο των δικαιωμάτων μας. Και αυτό γίνεται μόνο με υπογραφή Σ.Σ.Ε.

Να πάρουμε όλοι μέρος στις συλλογικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, να μην μείνει κανείς που δεν θα έχει γραφτεί στο Σωματείο, η αναμονή και ο εφησυχασμός δεν έχουν χώρο ειδικότερα τώρα που οι εξελίξεις είναι προ των Πυλών.

Χρειάζεται συντονισμός συναδελφική αλληλεγγύη και βαθμός οργάνωσης, που κατακτιούνται μόνο μέσα από το Σωματείο μας. Η υπογραφή Σ.Σ.Ε. είναι ζήτημα επιβίωσης των εργαζομένων.

Παράλληλα η Κυβέρνηση φέρνει το ενταφιαστικό Νομοσχέδιο. Μέσα από αυτό όχι μόνο δίνει ένα κάρο παροχές στο κεφάλαιο αλλά προσπαθεί να  θάψει και κεκτημένα δικαιώματα αλλά και όποια φωνή θα βρεθεί να τα υπερασπιστεί.

Κλιμακώνουμε την πάλη μας ενάντια στην αντεργατική επίθεση,

με νέο Συλλαλητήριο στις 24 Οκτώβρη

και συγκέντρωση στα προπύλαια στις 6.30μμ

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

 • το δικαίωμα στους εργοδότες ανάλογα με την “οικονομική κατάσταση” που επικαλούνται, να διαμορφώνουν το μισθό στο ύψος του κατώτατου.
 • Το οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων. Για την όποια επέκτασή τους, προστίθεται και ο όρος να υπάρχει «τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου». Αυτό σημαίνει νέα συμπίεση των μισθών.
 • Την ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων, που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από500τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012 – 2013, για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.
 • Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!
 • Την θέσπιση «ηλεκτρονικού μητρώου» και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες.
 • Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ.
 • Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων!
 • Υπονομεύει την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης.
 • Ορίζει τον υπουργό Εργασίας ως «ανώτατο άρχοντα», για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Δηλαδή, ο Γ. Βρούτσης, ο γνωστός υπουργός Εργασίας, με τις γνωστές αντεργατικές περγαμηνές από την προηγούμενη θητεία του, θα υπερβαίνει των καταστατικών των σωματείων, τις συλλογικές αποφάσεις τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για απεργίες. Θα μας φακελώνει όπως νομίζει, θα δίνει τα στοιχεία των συνδικάτων όταν θέλει, θα απαγορεύει με εμπόδια τη συλλογική δράση και τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, θα μετατρέπει εν ολίγοις τα καταστατικά των σωματείων σε «κουρελόχαρτα».
 • Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία και με Υπουργικές Αποφάσεις θα καθορίζονται οι «λεπτομέρειες», που μόνο τέτοιες δεν είναι. Δηλαδή, κάθε θέμα σχετικά με τη δημιουργία του Μητρώου και τι στοιχεία θα περιλαμβάνει, τη δημοσιότητα αυτών των στοιχείων, κάθε τεχνική λεπτομέρεια, τη διασπορά αυτών των πληροφοριών, τους όρους προστασίας αυτών των ευαίσθητων δεδομένων.

Να το πάρει τώρα πίσω η κυβέρνηση της ΝΔ.

Παλεύουμε κόντρα στα εμπόδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που σπέρνει σύγχυση και μοιρολατρία και κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει σιγή νεκροταφείου, ξοφλώντας με αυτόν τον τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στην κυβέρνηση στο ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις για στήριξη των μέτρων.

Μετά τις δυο απεργιακές κινητοποιήσεις στις 24 Σεπτέμβρη και στις 2 Οκτώβρη, μετά από το μαχητικό συλλαλητήριο στις 17 Οκτώβρη κλιμακώνουμε με νέο Συλλαλητήριο στις 24 Οκτώβρη και συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 6.30μμ.

Δίνουμε συνολικά τον αγώνα γιατί είμαστε εργαζόμενοι και είμαστε στο στόχαστρο για τη μεγιστοποίηση των κερδών τούς. Δεν έχουμε επιλογή για το αν και ποιόν αγώνα θα δώσουμε. Ότι φορτώνεται στις πλάτες μας θα το κουβαλάμε σε όλη μας τη ζωή.

Όλοι και όλες με τον αγώνα μας να στηρίξουμε την υπεράσπιση του δικαιώματος μας να ζούμε σύμφωνα με τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες.