ΝΕΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις

Η εργοδοσία προχώρησε σε νέες απολύσεις, πέταξε στο δρόμο λίγο πριν τις γιορτές και άλλους εργαζόμενους. Μαζί με τις επιδιώξεις της για την απόσχιση έργου, την απαλλαγή της από εργαζόμενους με “υψηλότερους” μισθούς και συγκροτημένα δικαιώματα,  ετοιμάζει και την επόμενη μέρα, για το νέο μεγαλομέτοχο, ώστε να υπάρχει μια εταιρία με όσο το δυνατόν λιγότερους εργαζόμενους που να κάνουν όσο το δυνατόν πιο πολλά. Θέλουν να πετύχουν μεγάλη ευελιξία για να μπορέσει η νέα εργοδοσία να εφαρμόσει πιο εύκολα το σχεδιασμό της.

Οι απολύσεις αυτές πριν τα Χριστούγεννα τονίζουν επίσης την αληθινή “εταιρική δράση” της εργοδοσίας και αναδεικνύουν το πραγματικό της “κοινωνικό πρόσωπο”. Τα τσιράκια της εργοδοσίας πάλι με ψέματα προσπαθούν να κατευνάσουν τους υφιστάμενους τους, λένε ότι τάχα ήταν επιλογή η απόλυση, ότι την ήθελαν κ.α. δεν κρύβονται όμως τα ψέματα τους, γιατί πλέον τους ξέρουμε όλοι, γραμμάτια εξαργυρώνουν, για τον ίδιο λόγο προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και τους συναδέλφους που οι συμβάσεις τούς από τριμηνιαίες ή και μεγαλύτερες,  έγιναν μηνιαίες.

Δεν ψάχνουμε καμία ηθική στην εργοδοσία, είναι αυτοί που πλουτίζουν στις πλάτες μας.

Είναι αυτοί που χρησιμοποιούν την επινοικιαζομενη εργασία, με μηνιαίες συμβάσεις, που τάζουν ανανεώσεις συμβάσεων και εκβιάζουν πάνω σε αυτό. Και μέχρι τώρα έχουν απολύσει εκατοντάδες συναδέλφους.

Είναι αυτοί που έλεγαν ψέματα σε συναδέλφους και τους τρομοκρατούσαν για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με δυσμενείς όρους και βλαπτικές μεταβολές, από το μισθό, την ημερομηνία καταβολής αλλά και όρους για οικειοθελής παραχώρηση αυτού και αναγωγή του στον κατώτατο. Αν δε, προσθέσουμε τις απλήρωτες υπερωρίες και τις μεταβολές στα τμήματα και τα ωράρια δεν μας φτάνουν 10 σελίδες ανακοίνωσης, για να τα απαριθμήσουμε.

Στην αντεργατική λαίλαπα τους, ξέρουμε πως να αντιδράσουμε, το έχουμε ξανακάνει, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι από καιρό, είναι ώρα για οργανωμένη μαζική αντίδραση. Κάθε μέρα να μπει η αγωνιστικότητα η αλληλεγγύη στο προσκήνιο. Ετοιμάζουμε την απάντηση μας, να μην κάνουμε πίσω μέχρι την ανάκληση των απολύσεων, μέχρι η εργοδοσία να δεσμευτεί απέναντι στους εργαζόμενους για την επόμενη μέρα της πώλησης. Και δέσμευση έρχεται μόνο με υπογραφές.

Η αναμονή είναι χαμένος χρόνος.

Άμεσα να βάλουμε πλάτη και για τις δικές μας ζωές, να αναπτύξουμε το αίσθημα αλληλεγγύης πλάι σε όλους τους συναδέλφους μας. Να γραφτούμε στο Σωματείο μας. Έχουμε δώσει νικηφόρες μάχες. Μαζικό σωματείο, συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες είναι προϋπόθεση για προστατέψουμε τα Δικαιώματα μας. Για υπογραφή ΣΣΕ.  Δίνουμε ένα πρώτο ραντεβού στους δρόμους την Τετάρτη. Υπερασπιζόμαστε ολόπλευρα τη ζωή μας, κάθε μάχη μετράει.

Τώρα να δεσμευτεί η Εργοδοσία: 

– Να κατοχυρωθούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

– Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ δεδουλευμένων και αποζημιώσεων.

– Να συνεχίσει η απασχόληση και η συνέχεια όλων των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στον όμιλο και υπό τη νέα ιδιοκτησία.

Η ανάπτυξη υπάρχει γύρω και πάνω στις πλάτες να μην πληρώνουμε πάλι εμείς το μάρμαρο, όλες οι αντεργατικές διατάξεις των μνημονίων είναι εδώ. Οι μισθοί παραμένουν μνημονιακοί.  Ο προϋπολογισμός που έχει φέρει και αυτή η κυβέρνηση είναι βαθιά αντιλαϊκός.

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΖΟΓΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Τι προβλέπει:

  • Μέσα από τον προϋπολογισμό παγιώνονται και μειώνονται οι παροχές για τους ανέργους, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αφορά ουσιαστικά την πρόληψη. Προβλέπονται περικοπές 4 εκατ. ευρώ, όταν ήδη οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας είναι τραγικές, ενώ με επιπλέον 800 εκατ. ευρώ φορολογία επιβαρύνονται τα λαϊκά στρώματα, που σηκώνουν σχεδόν το 93% των φορολογικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Παράλληλα μείωση υπάρχει στις συνταξιοδοτικές δαπάνες καθώς μειώνεται κατά 192 εκατ. ευρώ το κονδύλι για κύριες και επικουρικές συντάξεις στο φόντο του νέου ασφαλιστικού που θα λειτουργεί με όρους ατομικής ευθύνης και ρίσκου.
  • Επίσης μειώσεις κατά 173 εκατ. προβλέπονται ακόμα και για τα επιδόματα των αναπήρων.
  • Στον αντίποδα οι πρόσθετες «αναπτυξιακές» φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο καταγράφονται στα 616 εκατ. ευρώ.
  • Η εισφοροελάφρυνση από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών φτάνει τα 123 εκατομμύρια ευρώ.
  • Η συνολική «απλοχεριά» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για τη στήριξη των επενδύσεων τους, δίνεται με επιπλέον 6 δισ. ευρώ.

Προβλέπεται μεταξύ άλλων:

  • Περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 28% σε 24%. Επίσης, μείωση του φόρου επί των μερισμάτων στους μετόχους των επιχειρήσεων στο 5% από 10%.
  • Για τους τραπεζικούς ομίλους προωθούνται απαλλαγές στις εταιρίες που θα αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια και πολλές άλλες φοροαπαλλαγές.

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ

18 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΣΤΙΣ 6.30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ