Η επίθεση στο ασφαλιστικό μας αφορά ΟΛΟΥΣ όλες και όλοι στα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα αύριο Πέμπτη 6/2/2020 Αθήνα – Προπύλαια στις 6:30 μ.μ.

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης είναι μια συνέχεια του Νόμου Κατρούγκαλου  θέλει να σφραγίσει την ταφόπλακα στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Έρχεται ως συνέχεια σε μια σειρά νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων που πετσόκοψαν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.  Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη. Είναι οι ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες κάθε εργαζόμενου, τα φάρμακα που θα πάρουμε όταν αρρωστήσουμε. Είναι οι εξετάσεις και τα εμβόλια των παιδιών μας, είναι τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας. Είναι η προστασία μας από επαγγελματικές ασθένειες.

Το ασφαλιστικό για τα αφεντικά είναι κόστος, για εμάς είναι η ΖΩΗ μας!

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης για δύο λόγους. Πρώτον, θέλουν να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές εισφορές, να γλιτώσουν από ένα μεγάλο τμήμα του «μη μισθολογικού κόστους», που στην ουσία είναι προϊόν της εργασίας μας. Είναι οι ίδιοι που έχουν φεσώσει με δις. ευρώ τα ταμεία μας, αυτοί που τους μειώθηκε η εισφορά στα ταμεία.. Δεύτερον, έχουν μυριστεί χρυσές δουλειές οι ιδιωτικές ασφαλιστικές, οι μεγαλέμποροι της υγείας.

Μιλούν για τη βιωσιμότητα των ταμείων αυτοί που τα έχουν λεηλατήσει

Τα ασφαλιστικά μας ταμεία δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα με το τζογάρισμα των αποθεματικών τους στο χρηματιστήριο, με το «κούρεμα» του PSI στο 2ο μνημόνιο, την επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας (4ωρα, 5ωρα, ορισμένου χρόνου συμβάσεις) αλλά και με το τσάκισμα των μισθών μας. Τα 400 και τα 500 ευρώ μισθοί σε συνδυασμό με την ανεργία κόβουν λεφτά και από τα ταμεία.

Η κυβέρνηση συνεχίζοντας τις αλχημείες και την κοπτοραπτική προσπαθεί να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους, ειδικά τις νέες βάρδιες της εργατικής τάξης. Οι εργαζόμενοι που ζουν στο πετσί τους όλων των ειδών τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και την περιπλάνηση, αυτοί που βρέθηκαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στις ουρές της ανεργίας και συνεχίζουν να βρίσκονται, ακούν καθημερινά για αυξήσεις στις συντάξεις στα 35 και τα 42 χρόνια εργασίας.

Το νέο ασφαλιστικό του Βρούτση αφήνει ανέγγιχτα τα ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου από τα 4.500 έως τα 9.000 ένσημα, δηλαδή για την συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων, που αφορούν συνήθως και στην πιο κακοπληρωμένη εργασία. Αλήθεια, ποιος ελαστικά εργαζόμενος, μισοάνεργος, θα έχει 42 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας στο τέλος του εργάσιμου βίου του, που αναφέρουν στους πίνακες και τα παραδείγματα τους;

Γιατί δεν αναφέρουν στα ένθετα για το ασφαλιστικό και στις τηλεοπτικές εκπομπές, ποιο θα είναι το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης για έναν εργαζόμενο που βρέθηκε σε μια νύχτα να πληρώνεται με 511 ευρώ μεικτά (νέος κάτω των 25 ετών) ή για τους εργαζόμενους που απασχολούνται ως 4ωροι; Αυτά τα παραδείγματα αφορούν λίγους εργαζόμενους ή την πλειοψηφία που βρέθηκε να δουλεύει μαύρα και ανασφάλιστα, να «χοροπηδάει» από το ένα 5μηνο – 8μηνο πρόγραμμα απασχόλησης σε άλλο, να δουλεύει εποχικά;

Χαρακτηριστικά, ασφαλισμένος με 4.500 ημέρες ασφάλισης και μέσο όρο αποδοχών 600 ευρώ πριν το ν. Κατρούγκαλου και την κατάργηση της 13ης – 14ης σύνταξης κύριας και επικουρικής, έπαιρνε συνολικά κύρια και επικουρική σύνταξη 607 ευρώ το μήνα και για 14 συντάξεις 8.498 ευρώ το χρόνο. Μετά το ν. Κατρούγκαλου – και το νόμο Βρούτση που διατηρεί το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης – παίρνει το μήνα 455€ και για 12 συντάξεις 5.458 το χρόνο, δηλαδή παίρνει 3.040 ευρώ λιγότερο ή -35,78%.

Η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη της απάτης, ότι δήθεν όλοι οι συνταξιούχοι θα έπαιρναν «αυξήσεις» χρησιμοποιεί το 0,5% του ΑΕΠ… διά πάσαν νόσον. Με το ποσό αυτό αναφέρει πως θα πληρώσει όσα αναδρομικά προκύψουν και τις όποιες αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές, ότι θα πληρώσει και διάφορα επιδόματα που έχουν κόψει. Υπόσχεται ταυτόχρονα πιο ταχεία έκδοση συντάξεων. Όμως, τα χρήματα που προϋπολογίζονται για φέτος για τις συντάξεις είναι λιγότερα κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου.

Για να κερδίσουμε οι εργαζόμενοι, πρέπει να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι!

Το νέο χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση επιδιώκουν να το περάσουν στα μουγκά δημιουργώντας εικόνα συναίνεσης. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει συμφωνήσει στον κυβερνητικό σχεδιασμό, έχει πάρει ανταλλάγματα, προωθεί την κυβερνητική θέση για επαγγελματικό ταμείο μαζί με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, για να ποντάρουν τους κόπους των εργαζομένων σε επενδυτικά προϊόντα μικρού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου. Η πλήρης αφωνία της συνολικά μπροστά στις εξελίξεις αποτελεί τη μεγαλύτερη συνενοχή.

Τα συνδικάτα που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ δεν κάνουμε βήμα πίσω

Συντονίζουμε τα βήματά μας με τους εργαζόμενους όλης της χώρας. Ήδη εκατοντάδες Σωματεία, επιχειρησιακά και κλαδικά, Εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες έχουν πάρει απόφαση για απεργία.

Δε θα παραιτηθούμε από τη ΖΩΗ μας! Η ασφάλιση είναι δικαίωμα!

Διεκδικούμε:

Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου – Βρούτση και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.

Δημόσια δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.

Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες.

Επέκταση των ΒΑΕ, ούτε σκέψη για κατάργηση. Να επιστραφούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία όλα τα κλεμμένα.

Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία, την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και την ιδιωτικοποίησή της.

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στις 6 Φλεβάρη