Απαιτούμε τη λήψη των απαιτούμενων μέτρωνγια την προστασία από τον Κορονοϊό

Το ΔΣ του σωματείου μας συνυπογράφουμε και σας αποστέλλουμε την Ανακοίνωση του ΣΕΤΗΠ. Ήδη έχουμε στείλει και στη διοίκηση της Εταιρείας τα αιτήματα για την καλύτερη προστασία από τον Κορονοϊό

Αθήνα, 28.2.2020

Απαιτούμε τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων

για την προστασία από τον Κορονοϊό

 

     Τις τελευταίες μέρες εταιρείες του κλάδου εκδίδουν οδηγίες με μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό. Οι οδηγίες, συρραφή των οδηγιών του ΕΟΔΥ, μας ενημερώνουν για το τι πρέπει να κάνει ο κάθε εργαζόμενος, σε ατομικό επίπεδο, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

 

Οι οδηγίες αυτές όχι μόνο δεν αρκούν, αλλά ρίχνουν για άλλη μια φορά το μπαλάκι της ευθύνης ατομικά στον κάθε εργαζόμενο. Μήπως τέτοια πρακτική δεν είναι και η «ιδέα» διαφόρων εταιρειών να εφαρμόσουν συνολικά την εργασία από το σπίτι ως μέτρο αντιμετώπισης του Κορονοϊού;

Απαντάμε:

Μια τέτοια ενέργεια καταρχήν είναι παράνομη καθώς δεν υπάρχει σχετική ΣΣΕ που να καθορίζει τους όρους  εργασίας και τις αμοιβές. Και προφανώς δεν λύνει το πρόβλημα αλλά μεταθέτει για άλλη μια φορά τις ευθύνες στον εργαζόμενο και ξελασπώνει τους ομίλους από την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων.

 

Ακριβώς όπως η κυβέρνηση πετάει την ευθύνη βολικά «ξεχνώντας» ότι και στην δική της πολιτική, όπως και όλων των προηγούμενων κυριαρχεί το στοιχείο των ελάχιστων κρατικών δαπανών, του «κόστους – οφέλους» και των ελάχιστων παροχών. Ότι όχι μόνο δεν έχουν σχέδιο για να αντιμετωπίσουν το ουσιαστικό ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης και εξοπλισμού όλων των δημόσιων μονάδων υγείας, αλλά το αντίθετο αποδυναμώνουν το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας και της Πρόληψης.

 

Από την πλευρά μας απαιτούμε την λήψη συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης και προστασίας που θα λαμβάνουν υπόψη την ιδιαιτερότητα κάθε ειδικότητας και κάθε χώρο δουλειάς.

 

Ø  Να υπάρξουν  ενημερώσεις – ιδιαίτερα σε μαζικούς χώρους – για τα ατομικά μέτρα υγιεινής από τους  Ιατρούς Εργασίας. Η δυνατότητα πρόσληψης (κατά παρέκκλιση) ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για όλους τους χώρους εργασίας.

Ø  Σε κάθε χώρο δουλειάς να υπάρχουν σε εμφανή σημεία επαρκή αντισηπτικά υγρά.

Ø  Προμήθεια  απευθείας υγειονομικού υλικού  και διάθεση του σε όλους τους εργαζόμενους (μάσκες –  ατομικά αντισηπτικά – γάντια μιας χρήσεως) με άμεση προτεραιότητα να προμηθευτούν τα εμπορικά καταστήματα και οι τεχνικοί που έχουν επαφή με το κοινό καθώς και το προσωπικό που απασχολείται στον καθαρισμό.

Ø  Παροχή ατομικού εξοπλισμού στους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα (ακουστικά, μικρόφωνο, πληκτρολόγιο).

Ø  Ειδική μέριμνα- πιστοποίηση στα υλικά καθαριότητας που χρησιμοποιούνται για καθαρισμό (WC- κοινόχρηστες κουζίνες)

Ø  Αποσυμφόρηση γραφείων στα οποία στοιβάζονται οι εργαζόμενοι. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι σε αναδόχους έργων πληροφορικής οι οποίοι δουλεύουν πραγματικά ο «ένας πάνω στον άλλο».

Ø  Η τηλεργασία που σκέφτονται να εφαρμόσουν διάφορες εταιρίες είναι παράνομη καθώς δεν υπάρχει σχετική ΣΣΕ που να καθορίζει τους όρους  εργασίας και τις αμοιβές.

Ø  Έλεγχος των εργαζομένων που μεταβαίνουν ή προέρχονται από χώρες που υπάρχει εξάπλωση της επιδημίας. Αν χρειαστεί προσωρινός περιορισμός.

Ø  Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

α)Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς.

β)Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.

 

     Καλούμε τις επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας όπου υπάρχουν, τις σωματειακές επιτροπές, τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, κάθε εργαζόμενο, να καταγράψουν με προσοχή, να επικοινωνήσουν άμεσα με το συνδικάτο μας, και να αναδείξουν τα ιδιαίτερα επιμέρους ζητήματα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων που μπορεί να χρειαστούν σε κάθε χώρο δουλειάς.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορονοϊού απαιτούμε από την κυβέρνηση τη λήψη των παρακάτω μέτρων:

1.      Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας.

2.      Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

3.      Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

4.      Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής.

5.      Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να παταχθεί η αισχροκέρδεια.

6.      Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές.

7.      Να πάρει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας. Άμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων των μονάδων υγείας.

8.      Να αυξήσει τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.

 

Διεκδικούμε συλλογικά την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας