ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ FORTHNET – NETMED

(Αρ. Διαταγής Πρωτοδικείου 523/2013)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΘΗΝΑ 14/3/2020

Με υπευθυνότητα το Σωματείο μας καλούμε όλους του συναδέλφους συλλογικά μέσα από το Σωματείο μας να απαιτήσουμε την καλύτερη διασφάλιση της υγείας μας. Παράλληλα να διεκδικήσουμε να μην πληρώσουμε πάλι εμείς οι εργαζόμενοι το μάρμαρο, σε όλα τα επίπεδα να μη χαθεί κανένα μας δικαίωμα.

Ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους, ότι το στέλεχος της διοίκησης που την Πέμπτη ήταν στο κτίριο της Καλλιθέας και την Παρασκευή ήρθε στο κτήριο του Ταύρου, σαν να μην τρέχει τίποτα και την οποία μετά από αναφορά μας παρέλαβαν οι αστυνομικές αρχές , πέρασε τη διαδικασία του αυτοφώρου και αφέθηκε ελεύθερη, καθώς οι αρμόδιες αρχές  έκριναν ότι είχε παραβιάσει τις οικίες διατάξεις για τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει υποβληθεί και σε εξέταση  για τον Κορωνοΐο, τα αποτελέσματα της οποίας μέχρι τις 11:00 σήμερα 14/3 δεν είχαν βγει, όπως με παρουσία μας στο Α.Τ. Μοσχάτου μας ενημέρωσαν, ενώ μέχρι τις 15:00 που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουμε νεότερη ενημέρωση από τις αρχές.  Ευχόμαστε το αποτέλεσμα της εξέτασης να είναι αρνητικό.

Γίνεται ξεκάθαρο ότι με την μη υποχρεωτικότητα των μέτρων πρόληψης προς τις εργοδοσίες  από τον ΕΟΔΥ, οι εργοδοσίες τα παίρνουν, όταν τα παίρνουν, αφού πρώτα διασφαλίσουν τα κέρδη τους.

Παρ’ όλες τις  καθησυχαστικές ανακοινώσεις από την εργοδοσία, αλλά και την προσπάθεια των στελεχών της διοίκησης να πετάξουν τη λάσπη τους στο Σωματείο, οι αβλεψίες της Διοίκησης του Ομίλου Forthnet – Nova δεν μπορούν να κρυφτούν, το ενδεχόμενο να μας έχει εκθέσει στην Πανδημία είναι ανοιχτό.

www.sefn.org                                                                                                                   Email :info@sefn.org

 

Παραθέτουμε και την ανακοίνωση του κλαδικού Συνδικάτου ΣΕΤΗΠ

       Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων

         Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής  Ν. Αττικής

    Αρ. Πρωτοκόλλου: 920/2007 ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Αθήνα 13.03.2020

Κριτήριο μας οι δικές μας ανάγκες!

Ενημερώνουμε το συνδικάτο μας για κάθε αυθαιρεσία της εργοδοσίας.

 Για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειες μας. Η αλληλεγγύη και η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση είναι τα δικά μας όπλα!

Βάζουμε στο επίκεντρο ουσιαστικά μέτρα:

Να κλείσουν όλες οι εγκαταστάσεις άμεσα για 48ώρη απολύμανση. Να μην επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι. Καμία άνευ αποδοχών άδεια. Καμία κανονική άδεια. Να γίνονται έλεγχοι με ευθύνη εργοδοσίας και κυβέρνησης. Ατομικά γραφεία, ακουστικά, πληκτρολόγια σε όλους τους εργαζόμενους. Αντισηπτικά και καθαριότητα σε κάθε χώρο εργασίας. Ατομικά είδη προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες) σε όλους τους εργαζόμενους, ειδικά σε όλους όσους έρχονται σε επαφή με το κοινό. Ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους ευπαθών ομάδων, σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν, αλλά και για πρόληψη της διασποράς, σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο, ή δεν έχει άλλη δυνατότητα φύλαξης του ανήλικου παιδιού. Καμία απόλυση. Καμία αλλαγή σύμβασης. Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Οι εργοδότες το μόνο κριτήριο που έχουν ακόμα και αυτές τις στιγμές είναι το κέρδος τους. Σε όλες τις εταιρείες το μόνο που ακούμε είναι τι θα γίνει με τα deadlines. Αντιμετωπίζουμε πανδημία και η αγωνία τους είναι μην τύχει και μείνει κάνα έργο πίσω…

Ο ΟΤΕ κλείνει τμήματα να δουλέψουν από το σπίτι, αλλά στους τεχνικούς πεδίου δεν δίνει αντισηπτικά, και στα καταστήματα ούτε μάσκες μην τρομάξουν οι πελάτες. Η Vodafone διακηρύσσει «το πάθος για να διασφαλίσουμε τη διαρκή πρόσβαση όλων στο δικαίωμα της επικοινωνίας και την απρόσκοπτη διασύνδεση ανθρώπων και επιχειρήσεων», την ίδια στιγμή που προσπαθεί να κόψει από την κανονική άδεια συναδέλφων, να τρομοκρατήσει, και πού βέβαια συνεχίζει να χρεώνει συνδρομητές, να κόβει απλήρωτες γραμμές. Η Forthnet με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν κάνει ούτε τα βασικά και κρύβεται πίσω από κάποιες οδηγίες του ΕΟΔΥ… ο κατάλογος μακρύς και περιέχει όλες τις εταιρείες…  Άδειες για τους εργαζόμενους γονείς, για αυτούς με προβλήματα υγείας, μέτρα στους χώρους δουλειάς…. Όλα μπαίνουν στο ζύγι του κέρδους.

 

Κυρίαρχο για εμάς αυτή την στιγμή είναι η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων και των οικογενειών μαςΠροτεραιότητα μας δεν είναι να βγει το έργο αλλά η προστασία της δημόσιας υγείας. Κριτήριο μας η θωράκιση της δημόσιας υγείας,  η στήριξη των εργαζόμενων και των οικογενειών τους.

Στα πλαίσια αυτά απαιτούμε όχι μόνο να μην κοπεί καμία τηλεφωνική σύνδεση λόγω οφειλών, αλλά να ανασταλούν οι λογαριασμοί για την λαϊκή οικογένεια.

Η προστασία, η πρόληψη είναι συλλογική υπόθεση και όχι ατομική. Δεν ξεκινάει και τελειώνει στην πόρτα του σπιτιού μας, αλλά εργοδοσία και κράτος οφείλουν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα σε όλους τους τομείς της ζωή μας. Πληρώνουμε όλη την ζωή μας στον ΕΟΠΠΥ, στον ΕΦΚΑ, στα ιδιωτικά ασφαλιστήρια, το κράτος για να μην μπορούμε να κάνουμε μια εξέταση; να νοσηλευτούμε αν υπάρξει ανάγκη; Η έμμεση παραδοχή τους για την γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας δείχνει και την αναγκαιότητα, την κατεύθυνση των αιτημάτων μας:

 

 

Ø  Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Ø  Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.

Ø  Να ξανανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013 (πολυκλινική Πατησίων, Δυτικής Αττικής, Μπόμπολα κλπ). Να στελεχωθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία.

Ø  Οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας και κάθε ιατρικής πράξης να ικανοποιηθούν και με την επίταξη υποδομών υγείας στον ιδιωτικό τομέα.

 

Όσον αφορά ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

 

Το συνδικάτο μας διαφωνεί γενικά με την δουλειά από το σπίτι ως ευέλικτη μορφή εργασίας που όχι μόνο διευθετεί τον χρόνο εργασίας αλλά αποξενώνει τον εργαζόμενο. Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί συνάδελφοι μας αντιλαμβανόμενοι την ανεπάρκεια του συστήματος υγείας καταφεύγουν ή και εξαναγκάζονται στην εργασία από το σπίτι ως ελάχιστο μέσο προστασίας. Τον φόβο και την ανησυχία μας πρέπει να τον κάνουμε δύναμη διεκδίκησης των ουσιαστικών μέτρων και ταυτόχρονα να μην επιτρέψουμε να παγιωθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως η τηλεεργασία. Γι΄ αυτό σαν σωματείο:

Ø  Ξεκαθαρίζουμε ότι η εφαρμογή της τηλεεργασίας θα γίνει ΜΟΝΟ για τη χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορωνοϊου.

Ø  Καμία σκέψη για επιβολή της επ’ αόριστον και κατά συνέπεια να μην υπάρξουν τροποποιητικές συμβάσεις που επιτρέπουν γενικότερα αυτό το καθεστώς.

Ø  Απαιτούμε προστασία του ωραρίου, όχι στην δουλειά λάστιχο.

Ø  Όχι στην ενταντικοποίηση της εργασίας. Καμία επιμήκυνση και αύξηση του εργάσιμου χρόνου, υπερασπιζόμαστε το οκτάωρο. Αντιστεκόμαστε στην ευελιξία να εργάζεσαι συνεχώς και τα όρια στον εργάσιμο χρόνο να γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα.

Ø  Απαιτούμε παροχή όλου του απαραίτητου εξοπλισμού από την εταιρεία: γραφείο, καρέκλα, laptop και οθόνες, σύνδεση στο internet. Κανένας δεν εργάζεται με δικά του μέσα. Είναι ευθύνη της εταιρείας.

Ø  Ευθύνη της εταιρείας είναι επίσης η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των εργαζόμενων και των εταιρικών δεδομένων για την περίοδο της εργασίας από το σπίτι. Καμία μετακύλιση ευθυνών στον εργαζόμενο

Ø  Ξεκαθαρίζουμε όσοι εργαζόμενοι κρατάνε τα παιδιά τους να τους δοθεί η ειδική άδεια που δικαιούνται αντί να εργάζονται από το σπίτι.

Ø  Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή είναι γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ, να πάρουν ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές, όχι από την κανονική τους.

Ø  Άμεση ενημέρωση. Δεν είναι σωστό οι εργαζόμενοι να ενημερώνονται πάντα τελευταίοι ακόμα και για το που θα δουλέψουν την επόμενη μέρα μετά το τέλος του ωραρίου εργασίας τους.