ΤΙΜΑΜΕ την 1η ΜΑΗ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

1η Μάη 1886 Σικάγο – 1η Μάη 1893 Αθήνα- 1η Μάη 1936 Θεσσαλονίκη – 1η Μάη 1944 Καισαριανή

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς θα πραγματοποιηθεί  μέσα σε συνθήκες πανδημίας. Γίνεται την ώρα που η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τη διαχείριση της πανδημίας, μιας και μαζί με όλες τις προηγούμενες είχαν διαλύσει τις δομές υγείας του δημοσίου, ενώ το μάρμαρο για ακόμα μια φορά θα πληρώσουμε οι εργαζόμενοι.

Όπως και τότε έτσι και σήμερα η εξουσία του κεφαλαίου αξιοποιεί το μαστίγιο και το καρότο για να εμποδίσει τους αγώνες των εργαζομένων, να τους αποτρέψει να μπορέσουν να διεκδικήσουν τον ιδρώτα που τους κλέβουν.

Η 1η Μάη είναι η μέρα που οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου τιμούν τους νεκρούς της τάξης τους, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην ανειρήνευτη πάλη με το κεφάλαιο. Είναι σύμβολο για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Η 1η Μάη παραμένει ορόσημο αγώνων και θυσιών. Προβληματίζει και διαπαιδαγωγεί τις νέες γενιές, φωτίζει το δρόμο μας. Τιμούμε όλους τους ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές που δεν έσκυψαν το κεφάλι, αντιστάθηκαν στην ηττοπάθεια και το συμβιβασμό, έδωσαν τη ζωή τους για το δίκιο μας.

Η 1η Μάη μας καλεί να δημιουργήσουμε τους όρους για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης

Σήμερα στον κλάδο μας και στον Όμιλο Forthnet – Nova, οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η τρομοκρατία, η μαζική φτώχια, είναι μια απόδειξη ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από καμία κρίση. Όλα τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης μας πήραν πολλά από όλους τους εργαζόμενους, ο λαός πλήρωσε τη νύφη. Οφείλουμε όμως να έχουμε μάθει και πολλά.

Εμείς διεκδικούμε τα δικαιώματα μας,

καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας.

Με πρόσχημα την πανδημία και για να καλύψουν την συνολική αδυναμία του συστήματος, που ένας ιός το 2020 το ξεγύμνωσε από άκρη σ’ άκρη, Κυβέρνηση και εργοδότες θέλουν να επωμιστούμε και πάλι εμείς το κόστος, θέλουν να πιστέψουμε ότι είμαστε κόστος και να αποδεχτούμε την κατάργηση δικαιωμάτων μας.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Είμαστε οι παραγωγοί όλου του πλούτου. Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά. Χωρίς εμάς δεν μπορεί να υπάρξει πλούτος. Με τη δουλειά μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήσαμε τεράστιο πλούτο. Ό,τι έχει παραχθεί σ´ αυτό τον τόπο, είναι δημιούργημα των εργαζόμενων μέσα σε συνθήκες σκληρής ταξικής εκμετάλλευσης και πίεσης από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους.

Να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα και της ζωής μας στα χέρια μας! Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε καλύτερα. Να καταχτήσουμε ένα ανώτερο επίπεδο ευημερίας για εμάς και τις οικογένειές μας. Η 1η Μάη εμπερικλείει το περιεχόμενο που έχουμε ανάγκη σήμερα. Τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς παραμένουν αναλλοίωτα.

Είναι καθήκον μας να αποτινάξουμε το φόβο, την απογοήτευση και οργανωμένα να συμπορευτούμε στο δρόμο του αγώνα. Κανείς πλέον δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα. Κανείς δεν δικαιούται να πει «δεν άκουσα», «δεν γνώριζα», «δεν ήξερα». Σήμερα έχουμε αποκτήσει όλοι εμπειρίες. Ξέρουμε όλοι ότι δύσκολα τα βγάζουμε πέρα. Δεν υπάρχουν σωτήρες, δεν υπάρχουν μεσσίες. Όλοι να γραφτούμε στο Σωματείο μας και με οργάνωση, επιμονή, αδιάκοπα να παλέψουμε για ΣΣΕ, για δωρεάν Υγεία, δημόσια νοσοκομεία που να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μας, στο 2020.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ