Οι εργαζόμενοι να είμαστε πρωταγωνιστές στις εξελίξεις

 Να συνεχίσει η απασχόληση και η συνέχεια όλων των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στον όμιλο και υπό τη νέα ιδιοκτησία 

ΥΠΟΓΡΑΦΗ Σ.Σ.Ε ΤΩΡΑ

Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουμε όλοι στους χώρους δουλειάς.

Και το όνομα αυτού Όμιλος United.

Είμαστε σε ετοιμότητα. Ενημερώνουμε το Σωματείο μας για κάθε εξέλιξη. Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές συνοδεύονται πάντα με απολύσεις, μείωση θέσεων εργασίας και νέες μειώσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Δεν πρόκειται να μας χαρίσουν το οτιδήποτε,

στεκόμαστε απέναντι από την αναμονή και τις αυταπάτες.

Το επόμενο διάστημα πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους, γερά οργανωμένους στο Σωματείο μας για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που θα ξεδιπλωθεί σε βάρος μας και με τη νέα οικονομική κρίση που είναι εδώ και επισπεύσθηκε με τον Κορονοϊό.

Τα ευχολόγια δεν πρέπει να μας κοιμίσουν, να θυμηθούμε την προηγούμενη εξαγορά – συγχώνευση, αλλά και το τι άφησε πίσω, να θυμηθούμε πριν τις τότε εξελίξεις πόσοι και ποιοι ήμασταν, γιατί δεν είμαστε νούμερα, και πόσοι μείναμε μετά την «ενοποίηση», πως ήταν στελεχωμένα τα τμήματα πριν και πως μετά.  Την πραγματικότητα τη βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι στον Όμιλο, λίγοι να κάνουμε πολλά και σε αυτά προστίθεται και η κινητή, για τους περισσότερους, και πολλοί συνάδελφοι με μνημονιακούς μισθούς ή και άλλοι με απλήρωτες υπερωρίες.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Όλο αυτό το διάστημα δίνουμε μια σκληρή μάχη μέσα σε δύσκολες και ειδικές συνθήκες για την προστασία της υγείας μας και των οικογενειών μας με το δημόσιο σύστημα Υγείας να είναι διαλυμένο από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων.

Στα κτίρια του ομίλου Forthnet –Nova οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζαμε από πριν μεγάλες ελλείψεις στο κομμάτι της υγείας και ασφάλειας, με τα όποια μέτρα και βελτιώσεις να προκύπτουν μετά από επίμονες κινητοποιήσεις του Σωματείου μας.

Μέσα στην πανδημία η εργοδοσία έδειξε για άλλη μια φορά ότι η μόνη της αγωνία είναι το πώς θα συνεχιστεί η παραγωγή με κάθε μέσο και τρόπο ως απαραίτητος όρος για να διασφαλιστεί η κερδοφορία του όποιου μετόχου: Έτσι στα πρώτα κρούσματα στον Όμιλο αντί να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, να σταματήσει η λειτουργία των κτηρίων, να γίνουν απολυμάνσεις και να μπουν σε καραντίνα οι εργαζόμενοι, είχαμε μετακινήσεις στελεχών μεταξύ κτηρίων λες και τα κτήρια είναι οι μόνοι φορείς του ιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ενημερώνει η Εργοδοσία ούτε καν με τα mail της τους επινοικιαζόμενους συνάδελφους. Ακόμα και τώρα αξιοποίησε το «διαίρει και βασίλευε»

Μόνο μετά από παρέμβαση του Σωματείου πάρθηκαν κάποια μέτρα. Και αυτό γιατί το Σωματείο μας πριν την πανδημία είχε διαμορφώσει αιτήματα που αφορούσαν την υγεία μας μέσα στους χώρους δουλειάς, όπως επίσης και με το ξέσπασμα της πανδημίας και πριν το πρώτο κρούσμα είχαμε ζητήσει συνάντηση με την Εργοδοσία για συγκεκριμένα μέτρα και σχεδιασμό για την προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων αλλά και των γύρω μας. Η Εργοδοσία κρύφτηκε. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να βάλουμε μπροστά και να διεκδικήσουμε.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το πώς αξιοποιήθηκε τελικά όλος αυτός ο χρόνος που κερδήθηκε από την τεράστια προσπάθεια των εργαζομένων κάνει ακόμη πιο ξεκάθαρο με ποιο κριτήριο πάρθηκαν όλα αυτά τα μέτρα από κυβέρνηση και εργοδοσία σε χώρους δουλειάς. Μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που πέρασε δεν πάρθηκε ΚΑΝΕΝΑ απολύτως μέτρο βελτίωσης.

Υπάρχει πλέον πολύτιμη πείρα από τους εργαζόμενους για το ποιος πληρώνει τα σπασμένα κάθε φορά είτε βρισκόμαστε σε φάση κρίσης είτε ανάπτυξης.

Η εφαρμογή της τηλεργασίας δεν είναι το «φάρμακο διά πάσα νόσον» ούτε επιλέχθηκε από την εργοδοσία με γνώμονα πώς θα προστατευθούν οι εργαζόμενοι. Αξιοποιείται ως λύση για να μην παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, απαλλάσσει την εταιρεία από το λειτουργικό κόστος, αυξάνει την εντατικοποίηση και κάνει την ζωή και την δουλειά μας λάστιχο.

Πληρώνουμε τη Forthnet,

Για να δουλεύουμε στη Forthnet

Οδηγεί τελικά τον εργαζόμενο στην αποξένωση, στην απομόνωση από τους συναδέλφους του, αποδυναμώνει τη συλλογική δράση και διεκδίκηση. Για αυτό δεν είναι τυχαία αυτά που ακούγονται από όλες τις εργοδοσίες του κλάδου για μονιμοποίηση της τηλεργασίας, εφαρμογή ενεργού/ανενεργού χρόνου, σπαστού ωραρίου, ακόμη και για τροποποίηση των όρων σύμβασης.

Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουμε στους χώρους δουλειάς. Να σταματήσει η τηλεργασία  είναι καιρός να επιστρέψουμε στους χώρους δουλείας με τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους ώστε να είμαστε όλοι οι εργαζόμενοι απόλυτα ασφαλείς και προστατευμένοι. Η τηλεργασία, η νέα αυτή ελαστική σχέση εργασίας, δεν μπορεί πια να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την ασφάλειά μας. Οι εργαζόμενοι συλλογικά και οργανωμένα τώρα να διεκδικήσουμε να παρθούν μέτρα σε όλους τους χώρους δουλειάς.

ΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η πανδημία δεν σημαίνει απομόνωση, δεν σημαίνει αποδοχή μέτρων και καταστάσεων που εξυπηρετούν τα κέρδη του εργοδότη. Δε μπορούμε να αποδεχτούμε να μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας επειδή οι εργοδότες θεωρούν κόστος την προστασία της υγείας μας και της ασφάλειάς μας.

Με μοναδικό σκοπό την αδιάκοπη εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση πήρε μέτρα που ευνοούν τους εργοδότες, ενώ εμείς έχουμε επωμιστεί το βάρος για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας μας, των δυσκολιών με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν, των μεγάλων προβλημάτων που προκύπτουν με τη δουλειά από το σπίτι.

Κάνοντας πράξη την έκφραση «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» και ικανοποιώντας πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ με τις τελευταίες ΠΝΠ εντείνει την επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα για να στηριχθεί η καπιταλιστική κερδοφορία. Μας πέταξαν το μπαλάκι της «εθνικής ομοψυχίας» και της «ατομικής ευθύνης» για να καλύψουν τη σαπίλα που αναδίνει το σύστημά τους, για να καλύψουν την μια και πραγματική αλήθεια: Ότι το σύστημα που προασπίζονται έχει πολύ κοντά ποδάρια και δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, όπως αυτή της υγείας, της προστασίας της ζωής μας.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΝΠ – ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

Όλο το προηγούμενο διάστημα και μέσα στην πανδημία το σωματείο μας, μαζί με το ΣΕΤΗΠ, το ταξικό κίνημα ανέπτυξε πλούσια δράση μπροστά την επίθεση που δεχόμαστε οι εργαζόμενοι. Έχει έρθει η ώρα πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά να βάλουμε στο προσκήνιο οι εργαζόμενοι τις δικές μας ανάγκες, την προστασία της υγείας μας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων που έχουν μπει στο στόχαστρο. Έχει έρθει η ώρα ο καθένας μας να κάνει το βήμα, να ενισχυθεί η οργάνωση και δράση του σωματείου μας γιατί ό,τι έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι το κατάφεραν με αγώνα κόντρα σε κυβερνήσεις και εργοδοσία.

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και των ΠΝΠ.
  • Να συνεχίσει η απασχόληση και η συνέχεια όλων των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στον όμιλο και υπό τη νέα ιδιοκτησία όποτε και αν γίνει αυτό
  • Υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, να ενταχθούν στις εταιρείες του ομίλου όλοι οι επινοικαζόμενοι,  να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Καμία σκέψη για επιβολή επ’ αόριστον της τηλεργασίας, να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Να δοθεί και να επεκταθεί η άδεια και το ωράριο ειδικού σκοπού  όπου χρειάζεται και απαιτείται χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (ρεύμα, ιντερνέτ, κλιματισμός κλπ.) που φορτώθηκαν στις πλάτες των εργαζομένων να τα αναλάβει η εργοδοσία.
  • Να μην κοπεί καμία τηλεφωνική σύνδεση λόγω οφειλών, αλλά να ανασταλούν οι λογαριασμοί για τη λαϊκή οικογένεια. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
  • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέσα και υποδομές που ακόμα και τώρα λείπουν».