Ανοιχτή επιστολή του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου προς τους εργαζόμενους του ομίλου

Με αφορμή την προκλητική παρέμβαση της εργοδοσίας και την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης του επιχειρησιακού μας σωματείου, υποχρεώνοντας επιλεκτικά και εκδικητικά τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο του ΔΣ σε μόνιμη τηλεργασία απευθύνουμε τις παρακάτω 5 ερωτήσεις σε κάθε εργαζόμενο του ομίλου forthnet -NOVA

 1. Ποιος κρίνει τον δημόσιο κίνδυνο για την δημόσια υγεία;

Ποιος είναι εκείνος που μπορεί να κρίνει τον δημόσιο κίνδυνο; Οι managersκαι οι team-leaders; Με ποια κριτήρια σε έναν όροφο εκατοντάδων τετραγωνικών οι 4 εργαζόμενοι αποτελούν κίνδυνο διασποράς ενώ οι 3 όχι; Αν ο ένας εξ αυτόν είναι ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, αποτελεί κίνδυνο… για τα σχέδιά τους! Γιατί εκφράζει την οργανωμένη βούληση των εργαζόμενων του ομίλου.

 1. Ποιά είναι τα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας που η εργοδοσία έχει πάρει από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού;

Το συνδικάτο μας εξαρχής είχε καταγγείλει ότι τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί σε καμία περίπτωση δεν έχουν στον προσανατολισμό τους την κάλυψη των αναγκών των εργαζόμενων αλλά αποτελούν μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Τα άδεια κτήρια δεν αποτελούν μέτρο υγιεινής κι ασφάλειας (λες και υπάρχει περίπτωση να κολλήσουν οι τοίχοι)… Το μόνο μέτρο που πήραν είναι να φορτώσουν την ευθύνη τους στους ίδιους τους εργαζόμενους… η ατομική ευθύνη που λέει η κυβέρνηση. Η με πιο απλά λόγια «μπορείς ακόμα και να πεθάνεις σπίτι σου και θα φταις εσύ!» Όπως έγινε με την 27χρονη συναδέλφισα μας στην Θεσσαλονίκη, που έπαθε καρδιακή προσβολή μόνη στο σπίτι της ενώ τηλεργαζόταν και κατέληξε λίγες ώρες μετά. Μπροστά στα κέρδη τους δεν υπολογίζουν τίποτα και γι αυτό είναι επικίνδυνοι!

 1. Η παραλαβή του εξοπλισμού για την τηλεργασία αποτελεί και τροποποίηση της σύμβασης;

Μαζί με τον ελάχιστο απαιτούμενο εξοπλισμό που παραλαμβάνουμε για να δουλέψουμε από το σπίτι καλούμαστε να υπογράψουμε το χαρτί που όπως αναφέρει και το ίδιο αποτελεί «προσθήκη στους όρους της σύμβασης» και να συμφωνήσουμε σε έναν εσωτερικό κανονισμό αναρτημένο στο intranetτης εταιρίας; άραγε έγινε κάποια διαβούλευση για τους όρους του κανονισμού εργασίας; Την ξέρουμε την απάντηση: όχι. Ενώ η εκ του πονηρού προσθήκη όρων στη σύμβαση δείχνει ότι η τηλεεργασία δεν είναι ένα μέτρο προσωρινό για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά βολεύει τους εργοδότες να την επιβάλλουνΚι ένα σχόλιο για τον εξοπλισμό… η εργοδοσία μας τον παρέχει για να μας ξεφορτώσει από το βάρος της χρήσης του ιδιωτικού μας εξοπλισμού (όπου υπάρχει) ή για να μας βάλει να υπογράψουμε τις αυθαιρεσίες της; Σε πόσους έχει δώσει εξοπλισμό; Εξοπλισμός για την εργασία είναι μόνο ο υπολογιστής δεν χρειάζεται τίποτα άλλο ούτε σύνδεση; Ούτε ρεύμα; Ούτε θέση εργασίας;

 1. Τι φοβάται η εργοδοσία;

Η εργοδοσία έχει πείρα και ξέρει πολύ καλά ότι το μόνο αντίβαρο στα σχέδιά της είναι το οργανωμένο ταξικό κίνημα, το επιχειρησιακό Σωματείο μας, τα ταξικά κλαδικά συνδικάτα,  το ΠΑΜΕ. Αυτός είναι ο φόβος της και προσπαθεί με κάθε τρόπο να βάλει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση. Στην συνειδητοποίηση από όλους μας ότι η δύναμη μας βρίσκεται ακριβώς στην ενότητα, στην δράση μέσα από τα σωματεία μας επιχειρησιακό και κλαδικά στην διεκδίκηση

 1. Τι επιδιώκει;

Τώρα που υπάρχουν εξελίξεις με τον όμιλο Forthnet – NOVA να μπαίνει σε  αναδιάρθρωση  η εργοδοσία θέλει την Εταιρεία “καθαρή κι αμόλυντη” καθαρή από εργαζόμενους με συγκροτημένα δικαιώματα κι αμόλυντη από οποιαδήποτε μορφή οργάνωσης στο χώρο, που θα μπαίνει αγκάθι στα σχέδια τους. Τώρα που η κυβέρνηση πήρε φόρα και μονογράφει σε ΠΝΠ όλες τις πάγιες αντεργατικές επιδιώξεις των εργοδοτών. Θέλουν να μας πείσουν ότι είμαστε ανήμποροι να αντιδράσουμε σε οτιδήποτε μας φορτώνουν. Θέλουν να αποδεχτούμε μια ζωή χωρίς διεκδικήσεις, χωρίς παιδεία για τα παιδιά μας, χωρίς υγεία και πρόληψη, χωρίς ψυχαγωγία και πολιτισμό, χωρίς σταθερή δουλειά με δικαιώματα και μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας. Θέλουν να αποδεχτούμε ότι στο 2020 όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα, όλες οι επιστημονικές ανακαλύψεις, όλη η τεχνογνωσία μας η εργατική μας δύναμη θα αξιοποιούνται για να αυγατίζουν τα δικά τους κέρδη.

Και επειδή απαντήσαμε σωστά σε όλες τις ερωτήσεις τους δηλώνουμε:

Δεν κάνουμε βήμα πίσω!

Δεν στέκει το δίλημμα τηλεργασία η δουλειά χωρίς συνθήκες υγιεινής κι ασφάλειας.

Γνωρίζουμε ότι πολλοί συνάδελφοί μας επιθυμούν να εργαστούν στον χώρο δουλειάς τους. Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους ώστε να είμαστε οι εργαζόμενοι απόλυτα ασφαλείς και προστατευμένοι.

Απαιτούμε:

 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και των ΠΝΠ.
 • Να συνεχίσει η απασχόληση και η συνέχεια όλων των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στον όμιλο και υπό τη νέα ιδιοκτησία όποτε και αν γίνει αυτό
 • Υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, να ενταχθούν στις εταιρείες του ομίλου όλοι οι επινοικαζόμενοι,  να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.
 • Καμία σκέψη για επιβολή επ’ αόριστον της τηλεργασίας, να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Να δοθεί και να επεκταθεί η άδεια και το ωράριο ειδικού σκοπού  όπου χρειάζεται και απαιτείται χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
 • Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (ρεύμα, ιντερνέτ, κλιματισμός κλπ.) που φορτώθηκαν στις πλάτες των εργαζομένων να τα αναλάβει η εργοδοσία.
 • Να μην κοπεί καμία τηλεφωνική σύνδεση λόγω οφειλών, αλλά να ανασταλούν οι λογαριασμοί για τη λαϊκή οικογένεια. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
 • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέσα και υποδομές που ακόμα και τώρα
 • Να σταματήσει η απλήρωτη εργασία σε όλα τα τμήματα, ο εκφοβισμός και η πίεση στους εργαζόμενους που είναι σε καθεστώς τηλεεργασιας να εργαστούν εκτός ωράριου ακόμα και στην άδεια τους