ΟΛΟΙ στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ των ΤΑΞΙΚΩΝ ΔΥΜΑΜΕΩΝ, του ΠΑΜΕ στις 13 ΟΚΤΩΒΡΗ, στην Αττική 18:30 στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Το Σωματείο  μας καλεί όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες  τώρα, να μπουν στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

 Η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και τ’ άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχει τελειωμό. Καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλο και περισσότερα προβλήματα. Οι ανάγκες μας και τα δικαιώματά μας συνθλίβονται, για να εξασφαλίσει περισσότερα κέρδη το μεγάλο κεφάλαιο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, για να αντισταθούμε σ’ αυτή την επίθεση, από το δρόμο του αγώνα και της οργάνωσης της πάλης συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα και συλλόγους.

Από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τα νέα αντεργατικά μέτρα που ανακοίνωσε, επιβεβαιώθηκε ότι εμείς οι εργαζόμενοι, ο λαός, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα πέρα από νέα βάρη και θυσίες για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση τους «μπουκώνει» με ζεστό χρήμα από τη λαϊκή φοροληστεία.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Αξιοποιώντας το πόρισμα “Πισσαρίδη”, προετοιμάζει νομοθετικές πρωτοβουλίες που φέρνουν:

 • Την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και την εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Με μειώσεις στις συντάξεις και πιθανά αδυναμία στο μέλλον παροχής της επικουρικής ασφάλισης που θα συνεχιστεί και στην κύρια.
 • Νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, κατάργηση της πληρωμής υπερωριών και διευκόλυνση των απολύσεων, γενίκευση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας μέσα στο έτος ή το εξάμηνο που μαζί με όλες τις μορφές ευέλικτης εργασίας, την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και την τηλεργασία, εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να είναι στη διάθεση του εργοδότη 24 ώρες το 24ωρο, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση.
 • Περαιτέρω χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα με την προσπάθεια εφαρμογής του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Αναδιάρθρωση του συνδικαλιστικού νόμου με την ενίσχυση του κοινωνικού εταιρισμού και της ταξικής συνεργασίας, του συνδικαλισμού δηλαδή που υπηρετεί η πλειοψηφία στη ΓΣΣΕ και εξυπηρετεί αφάνταστα τα συμφέροντα της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Με τους εργαζόμενους στη γωνία, εμποδίζοντάς τους να αντιστέκονται στην ολοένα και πιο σφοδρή επίθεση και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
 • Παρεμβάσεις που θα συμπληρωθούν με την κατάργηση της όποιας προστασίας είχε απομείνει για την πρώτη κατοικία, παραπέρα εμπορευματοποίηση στις παροχές υγείας, πρόνοιας, παιδείας, στο νερό και στο ρεύμα.

Στις 7 Οκτώβρη, την ώρα που ο λαός διαδήλωνε για την καταδίκη των ΝΑΖΙ ο υπουργός Εργασίας ο γνωστός Βρούτσης άνοιγε το υπουργείο, το οποίο μέσα στην πανδημία αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει μείνει κλειστό για τα συνδικάτα, για να υποδεχτεί τον πρόεδρο και γραμματέα του ΣΕΒ!

Ο ΣΕΒ παρέδωσε στην κυβέρνηση το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός εργοδοσίας παραλαμβάνει το ραβασάκι και καταθέτει τα νομοσχέδια του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ, της Ένωσης Εφοπλιστών, των Τραπεζιτών στη Βουλή.

Όλοι έχουμε μνήμη από τη μείωση των μισθών κατά 22% μέσα σε ένα βράδυ και 32% για τους νέους, την κατάργηση των ΣΣΕ, το σφαγείο με τις συντάξεις.

Τώρα νομίζουν πως βρήκαν την ευκαιρία να γενικεύσουν όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις που έφεραν στη λογική της “έκτακτης ανάγκης” εν μέσω πανδημίας και να τις μονιμοποιήσουν.

Να δουλεύουμε δηλαδή όσο θέλουν, όπως θέλουν, όταν θέλουν και να μας αμείβουν όσο και όταν επιθυμούν τα αφεντικά.

Για τους εργαζόμενους κανονικότητα σημαίνει συνεχή ανασφάλεια.

Η εργοδοσία του ομίλου FORTHNET – NOVA  από την προηγούμενη Δευτέρα έχει προβεί στο κλείσιμο του πρώτου και δευτέρου ορόφου στο κτίριο του Ταύρου. Αυτό προέκυψε λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος, την ίδια ώρα οι συνάδελφοι που εργάζονται στον 3ο όροφο του ίδιου κτιρίου δεν γνωρίζουν τίποτα για το περιστατικό.

Επιβεβαιώνεται η προσπάθεια της εργοδοσίας του ομίλου να αποκρύψει το γεγονός καθώς ενημέρωσε μόνο τους εργαζόμενους του 2ου ορόφου.

Αν και η διοίκηση υποστηρίζει ότι έχει προβεί στην απολύμανση του 2ου ορόφου στο κτίριο του Ταύρου, δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για να προστατέψει τους υπόλοιπους εργαζομένους.

   Πολλοί συνάδελφοι μέχρι εχθές μας έλεγαν ότι η εταιρεία έχει πάρει μέτρα και με τον όρο αυτό εννοούσαν την τηλεργασία. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει πάρει σχεδόν κανένα μέτρο, και με την τηλεργασία προσπαθούν να τη συγκαλύψουν. Η τηλεργασία είναι ο φερετζές της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων για την πανδημία.

Στο κτίριο όμως του Ταύρου και με επιβεβαιωμένο κρούσμα που το απέκρυψε η διοίκηση του ομίλου Forthnet Nova δεν πήρε ούτε καν αυτό το μέτρο για τους εργαζόμενους του τρίτου ορόφου, που μπορεί μέχρι και αυτή τη στιγμή που διαβάζουν αυτές τις γραμμές να μην έχουν ακόμα ενημερωθεί για το ότι υπήρχε κρούσμα στο κτίριο.

Γίνεται ξεκάθαρο σε όλους μας και στον πλέον αδαή, ότι η διοίκηση του ομίλου Forthnet Nova παίρνει μέτρα κατά το δοκούν. Δεν είναι η πρώτη φορά πού περιθωριοποιούν την ασφάλεια των εργαζομένων για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Δεν στέκει το δίλημμα τηλεργασία η δουλειά χωρίς συνθήκες υγιεινής κι ασφάλειας.

Δεν αποδεχόμαστε την κανονικότητα  τους! Η κανονικότητα τους είναι ο συμβιβασμός με την ανεργία, τη φτώχεια, τη ζωή με τα ελάχιστα!

Δεν οδηγεί πουθενά η σιωπηρή απεμπόληση των δικαιωμάτων στην Υγεία, την Παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση, τη σύνταξη, στο εισόδημα, στους όρους της δουλειάς.

Είναι αδιέξοδη η διαρκής μείωση των απαιτήσεων από τη ζωή μας. Η δίψα για κέρδη που έχουν οι πλουτοκράτες είναι ακόρεστη. Οι θυσίες για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων δεν πιάνουν ποτέ τόπο. Τόπο πιάνουν μόνο οι μαζικοί, οργανωμένοι, αποφασισμένοι για τη νίκη αγώνες!

Απαιτούμε:

 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και των ΠΝΠ.
 • Να συνεχίσει η απασχόληση και η συνέχεια όλων των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στον όμιλο και υπό τη νέα ιδιοκτησία όποτε και αν γίνει αυτό
 • Υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, να ενταχθούν στις εταιρείες του ομίλου όλοι οι επινοικαζόμενοι,  να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.
 • Να σταματήσει η απλήρωτη εργασία σε όλα τα τμήματα, ο εκφοβισμός και η πίεση στους εργαζόμενους, που είναι σε καθεστώς τηλεργασίας, να εργαστούν εκτός ωραρίου ακόμα και στην άδεια τους.
 • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
 • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
 • Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ομαλή και με ασφάλεια η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σχολεία καθαρά με 15 μαθητές στην τάξη.
 • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό και των ιδιωτικών ΜΕΘ.
 • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

Στις 13 Οκτώβρη δίνουμε απάντηση, στέλνουμε μήνυμα και κλιμακώνουμε την πάλη!

Πληρώσαμε πολλά δεν θα πληρώσουμε ξανά!