26 Νοέμβρη Απαντάμε με απεργία στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματα του λαού!

Το μήνυμα που στείλαμε στις 17 Νοέμβρη ήταν εκκωφαντικό: Ο λαός, η νεολαία δεν αναβάλλουν για αργότερα την πάλη για την υγεία, τη ζωή, τα δικαιώματά τους, την πάλη ενάντια στην εμπλοκή στα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Οργανωμένοι μέσα από το σωματείο μας, με τη ζωντανή μας δράση, ακυρώνουμε στην πράξη κάθε αντιδραστικό νόμο που θέλει να μας φιμώσει, όπως αυτόν του περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το νόμο για την απαγόρευση και τον περιορισμό των διαδηλώσεων που ψήφισε η ΝΔ.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ

Καλούμε κάθε εργαζόμενο στον όμιλο Forthnet-Nova να πάρει τώρα τη θέση του μπροστά στα σχέδια της κυβέρνησης και εργοδοσίας!

Πρώτον, γιατί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα Εργασιακά αποτελεί μια πολύ σοβαρή εξέλιξη. Είναι ένα ακόμα μπουρλότο στα θεμέλια των εργασιακών σχέσεων, που αν περάσει και μάλιστα χωρίς αντιδράσεις, θα το πληρώνουν πολύ ακριβά η σημερινή και η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης. Μιλάμε για τις ανατροπές του αιώνα, αφού καταργείται και διά νόμου το 8ωρο και νομιμοποιείται η 10ωρη εργασία. Το νομοσχέδιο φέρνει τις απλήρωτες υπερωρίες, την επέκταση και γενίκευση της δουλειάς τις Κυριακές. Επίσης, νέες μειώσεις στους μισθούς, ενώ ήδη έχει θεσμοθετηθεί μισθός των 200 ευρώ, στο όνομα τάχα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Αν δεν συναντήσει εμπόδια η καθιέρωση αυτής της ζούγκλας σήμερα, θα είναι απείρως πιο δύσκολο να εμποδιστεί η εφαρμογή της από την εργοδοσία αύριο. Χώρια που η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει νέες αντιδραστικές αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση, επιβεβαιώνοντας ότι θέλει να ξεμπερδεύει με ένα πακέτο βάρβαρων μεταρρυθμίσεων μέσα στην πανδημία, μπας και πιάσει τον λαό στον ύπνο.

Δεύτερον, γιατί την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση με το αντεργατικό νομοσχέδιο τελειοποιεί την «ασυλία» που απολαμβάνει η εργοδοσία για να ξεδιπλώνει την επίθεσή της στην εργατική τάξη, της προσφέρει άλλο ένα δωράκι. Φιλοδοξεί να την απαλλάξει από τη διεκδίκηση των εργαζομένων, επιχειρεί να ξεδοντιάσει τα συνδικάτα, το μόνο εργαλείο που έχει απομείνει στους εργαζόμενους για να διεκδικούν. Μετά την προσπάθεια περιστολής του απεργιακού δικαιώματος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, σειρά έχει η επίθεση στην ίδια την οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία και τους άλλους φορείς τους.

Τρίτον, γιατί ακόμα και να μην υπήρχε το νομοσχέδιο, η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι φτάνει και περισσεύει για να οργανωθεί ο απεργιακός αγώνας, για την υγεία και τα δικαιώματα του λαού. Γιατί κάθε μέρα πια αποδεικνύονται με τον πιο τραγικό τρόπο οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας. Τα τεράστια κενά στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η άρνηση της κυβέρνησης να πειράξει έστω και μια τρίχα από την καπιταλιστική κερδοφορία, θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, κάτι που φάνηκε στον τραγέλαφο με την «επίταξη». Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν κινητοποιηθεί αποφασιστικά ο λαός, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ χειρότερα. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο θα μετράνε όλο και περισσότερα θύματα ανάμεσά τους, αλλά θα βρεθούν και φορτωμένοι με τα βάρβαρα μέτρα που ήρθαν για να μείνουν.

Τέταρτον, γιατί πρέπει να πάρει άλλη μια επιθετική απάντηση η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει φίμωτρο στους αγώνες και τις διεκδικήσεις. Μέσα από την επιτυχία της απεργίας, μπορεί να δείξει ο εργαζόμενος ότι κάτω και από τις πιο δύσκολες συνθήκες, η διέξοδος δεν βρίσκεται στον ατομικό δρόμο, αλλά στη συλλογική οργανωμένη δράση. Γιατί, μετά και το όργιο καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση στις 17 Νοέμβρη στο κέντρο της Αθήνας και αλλού, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι το βλέπουν καθαρά: Η πανδημία αξιοποιείται σαν πρόσχημα για να μπει φίμωτρο στη λαϊκή πάλη, για να μετατεθούν οι εγκληματικές ευθύνες για τη γύμνια του κρατικού συστήματος Υγείας στον λαό που αγωνίζεται και όχι στις κυβερνήσεις και το κεφάλαιο που μας έφεραν σ’ αυτά τα χάλια.

Πέμπτον, γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή της οικονομικής κρίσης και ήδη φαίνονται τα αποτελέσματά της, στα εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά που μένουν χωρίς εισόδημα, στην ένταση της εκμετάλλευσης, στην ένταση των πλειστηριασμών. Σε όλα εκείνα δηλαδή που αποτελούν την άλλη όψη των παχυλών χρηματοδοτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων από την κυβέρνηση και την ΕΕ, που θα πληρωθούν πολλαπλά από τα εργατικά – λαϊκά στρώματα.

Έκτον, από τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό του Ομίλου δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα, όποιοι και να είναι στη διοίκηση, στις πλάτες μας θα φορτώσουν τα βάρη τους. Κάθε εργοδοσία ξεζουμίζει τους εργαζόμενους για να έχει κέρδη.  Η οργάνωση, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η μαζικότητα του Σωματείου μας, που κρίνονται και μέσα από κάθε αγωνιστική απάντηση, είναι που θα βγάλουν μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων.

Για αυτούς και πολλούς επιπλέον λόγους την Πέμπτη 26/11 δείχνουμε τη δύναμή μας…

 

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και των ΠΝΠ.
  • Να συνεχίσει η απασχόληση και η συνέχεια όλων των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στον όμιλο και υπό τη νέα ιδιοκτησία όποτε και αν γίνει αυτό
  • Υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, να ενταχθούν στις εταιρείες του ομίλου όλοι οι επινοικαζόμενοι,  να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Καμία σκέψη για επιβολή επ’ αόριστον της τηλεργασίας, να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Να δοθεί και να επεκταθεί η άδεια και το ωράριο ειδικού σκοπού  όπου χρειάζεται και απαιτείται χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (ρεύμα, ιντερνέτ, κλιματισμός κλπ.) που φορτώθηκαν στις πλάτες των εργαζομένων να τα αναλάβει η εργοδοσία.
  • Να μην κοπεί καμία τηλεφωνική σύνδεση λόγω οφειλών, αλλά να ανασταλούν οι λογαριασμοί για τη λαϊκή οικογένεια. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
  • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέσα και υποδομές που ακόμα και τώρα
  • Να σταματήσει η απλήρωτη εργασία σε όλα τα τμήματα, ο εκφοβισμός και η πίεση στους εργαζόμενους που είναι σε καθεστώς τηλεεργασιας να εργαστούν εκτός ωράριου ακόμα και στην άδεια τους

 

Υ.Γ.  Για το κλείσιμο του κτηρίου Β’, στην Κάντζα πριν κάποιες μέρες, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι πιθανότατα ίσχυαν οι φήμες για κρούσμα. Από την ταραχή της η διοίκηση διέδιδε άλλα δεξιά, άλλα αριστερά, σε άλλους εργαζόμενους έλεγαν για «απεντόμωση» σε άλλους για «προληπτική» απολύμανση. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από αυτή την εργοδοσία παρά για δικά της συμφέροντα να κρατά στο σκοτάδι τους εργαζόμενους για κάτι τόσο σοβαρό, αντί να ενημερώσει τους εργαζόμενους του κτηρίου, μήπως και για κάποιους συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι για έξτρα μέτρα. Π.χ. κάποιος μπορεί να έχει άτομο από ευπαθή ομάδα στο σπίτι του. Είναι δεδομένο ότι τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΔΥ χωλαίνουν, είναι φτιαγμένα με βάση το κόστος. Απαράδεκτοι επίσης και με ίδιο μερίδιο ευθύνης είναι τα μεγαλοστελέχη που δεν ενημέρωσαν τους εργαζόμενους και για τα παραπάνω αλλά τους άφησαν να περιμένουν έξω από το κτήριο.  Ούτε τα στοιχειώδη… να ενημερώσουν ότι θα είναι κλειστά για 2ώρες. Και όλα αυτά στην εταιρεία που η ειδοποίηση για έναν έλεγχο σειρήνας μας έρχεται 3 και φορές.