Αγώνας μέχρι να αποσυρθεί το «νομοσχέδιο – έκτρωμα Πέτσα»

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

η κυβέρνηση που με πρόσχημα την πανδημία θέλει να φιμώσει τη φωνή των εργαζομένων και να αποδεχτούν αυτοί την «αναστολή» των αγώνων τους, δεν αναστέλλει καθόλου την αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει.

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό μειώνει κατά 600 εκατομμύρια ευρώ τις δαπάνες για την Υγεία, ενώ δίνει 32 δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, από τα οποία τα 19,3 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις, τζάμπα χρήμα.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής εντάσσεται και το κυβερνητικό νομοσχέδιο («νομοσχέδιο Πέτσα») για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, κυρίως για τις τηλεοράσεις, που φέρνει νέες ενισχύσεις στους ιδιοκτήτες και νέα αντεργατικά μέτρα για τους εργαζόμενους. Έχοντας ήδη νομοθετήσει για την οπτικοακουστική παραγωγή στην ψηφιακή εποχή, τους δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούν επιχειρηματικά και μάλιστα ενισχύοντάς τους με τεράστιες επιδοτήσεις για ανάλογες επενδύσεις, σε ένα τομέα που είναι εξαιρετικά κερδοφόρος.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση χορηγεί άδεια συνδρομητικής τηλεόρασης, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και κριτήρια αδειοδότησης, στους ήδη υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς που εκπέμπουν με επίγειο σήμα, με μόνο κριτήριο την κατοχή της άδειας εθνικής εμβέλειας. Αυτό που αποτελούσε πάγιο αίτημα τους για πολλά χρόνια, δίνοντάς τους άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας. Ταυτόχρονα κυβέρνηση νομοθετεί για τη λεγόμενη διασυνοριακή τηλεόραση. Έτσι ανοίγει το δρόμο δημιουργίας τηλεοπτικών επιχειρηματικών ομίλων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, εντός Ελλάδας όπου ήδη έχει ξεκινήσει ανάλογη διαδικασία με αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, αλλά και σε διακρατικό, σε επίπεδο ΕΕ ή και με άλλες χώρες. Ζήτημα που επίσης διευρύνει το πεδίο δράσης τους και εκτός συνόρων, ως ένα ακόμη πεδίο κερδοφορίας σε συνδυασμό με την οπτικοακουστική παραγωγή και τη συνδρομητική τηλεόραση.

Αντικειμενικά όμως, αυτή η διαδικασία οδηγεί σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και χτύπημα των δικαιωμάτων τους. Φροντίζει αυτό να το κάνει πράξη με το κυβερνητικό νομοσχέδιο που δημιουργεί ακόμα χειρότερες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους. Ρητά προβλέπεται ως ετήσιος μέσος όρος, ο αριθμός των 400 εργαζόμενων που προέβλεπε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Παπά) για να δοθεί τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Τυπικά ως αριθμός εργαζομένων παραμένει, αλλά ουσιαστικά μειώνεται αφού στον αριθμό των εργαζόμενων μπορεί να προσμετρούνται εργαζόμενοι με σύμβαση έργου δηλαδή με μπλοκάκι, ελαστικά εργαζόμενοι χωρίς σύμβαση εργασίας, εργολαβικοί, κλπ, μέχρι τον αριθμό 280.

Καταργείται έτσι η σταθερή και μόνιμη δουλειά, με σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο 8ωρο ή 7ωρο, πλήρη μισθό, πλήρη όλα τα άλλα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους και γενικεύεται η ευελιξία και η εντατικοποίηση.

Όλα τα παραπάνω αντεργατικά μέτρα εντείνουν στο έπακρο την εκμετάλλευση, ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. Συνοδεύονται επίσης με την εφαρμογή στην πράξη των μονοπρόσωπων εξωτερικών συνεργείων, ανάγοντας τον δημοσιογράφο σε τεχνικό και βοηθό κάμερας, ταυτόχρονα με την αξιοποίηση των πιο σύγχρονων κινητών τηλεφώνων με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές. Έτσι η τεχνολογία στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων αντί να κάνει τη δουλειά πιο ξεκούραστη, αντί να μειώνει τον εργάσιμο χρόνο τον αυξάνει, μεγαλώνει την εντατικοποίηση της δουλειάς και μειώνει τις θέσεις εργασίας, αυξάνοντας κι άλλο την ανεργία. Ενώ ταυτόχρονα εντατικοποιεί στο έπακρο τη δουλειά των δημοσιογράφων με αρνητικές συνέπειες το μεγάλο άγχος στη δουλειά, αλλά και άλλους κινδύνους για την υγεία και ασφάλειά τους.

Και με το νομοσχέδιο αυτό ανοίγει ο δρόμος για γενίκευση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, καθώς και κάθε μορφής ευελιξίας. Εντείνεται στο έπακρο το ξεζούμισμα των εργαζομένων, η εντατικοποίηση της δουλειάς με αρνητικές συνέπειες για την υγεία και ασφάλειά τους, μειώνονται οι θέσεις εργασίας και αυξάνει και άλλο η ανεργία.

Οι δύο 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από πολλές αναβολές, καθυστερήσεις και δισταγμούς των πλειοψηφιών στα ΔΣ των Ενώσεων. Πήγαν σε «διαβούλευση» με τους καναλάρχες και τον υπουργό, έτοιμοι να υποχωρήσουν μπροστά στις δήθεν βελτιώσεις που αφεντικά και κυβέρνηση παρουσίασαν, ενώ ταυτόχρονα τα αφεντικά έστελναν τελεσίγραφα για να μην γίνουν απεργίες.

Με διάφορα αστεία προσχήματα και με το «τυράκι» ότι «κάτι κερδίσαμε», ήταν, επί της ουσίας, έτοιμοι να σταματήσουν την απεργία όπως και έκαναν.

Παρουσιάζουν ως «κέρδος» την πρόταση για αριθμητική μεταβολή όσων θα ανήκουν στα δουλεμπορικά των συνδεδεμένων με τα κανάλια εταιρειών, «ξεχνώντας» ότι με τους νόμους που καθορίζουν τις πολύμορφες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις είναι ήδη ανοιχτός ο δρόμος κατάργησης της μόνιμης και σταθερής δουλειάς.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Οι δύο 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις κρατήθηκαν χάρη στην αποφασιστική στάση των εργαζομένων και αυτό αποτελεί την πλέον σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχιση του αγώνα.

Έχοντας αυτή την παρακαταθήκη, η πάλη για να αποσυρθούν όλα τα αντεργατικά άρθρα και διατάξεις, πρέπει να συνεχιστεί, να γίνει υπόθεση των εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΕ, οι εργαζόμενοι μπορούν να την επιβάλλουν.

Το Σωματείο μας, ενημερώνει και καλεί όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από ειδικότητα, σε εγρήγορση και ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις.

 

 • Να διεκδικήσουμε να μην έρθει στη Βουλή το αντεργατικό έκτρωμα του «νομοσχεδίου Πέτσα».
 • Να αποσυρθούν όλα τα αντεργατικά άρθρα.
 • Υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, να ενταχθούν στις εταιρείες του ομίλου όλοι οι επινοικαζόμενοι, να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.
 • Να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας, να μην μειωθούν οι εργαζόμενοι, να μην συνυπολογίζονται οι εργαζόμενοι άλλων εταιρειών, να μην δεχτούμε καμία δυσμενή εργασιακή μεταβολή, καμία αρνητική μεταβολή στις συμβάσεις, στα ωράρια, στις εργασιακές σχέσεις.
 • Να μη γίνει καμιά απόλυση.
 • Να καταργηθούν όλες οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, για όλους τους εργαζόμενους.
 • Κάθε εργαζόμενος να ασκεί τα καθήκοντα της ειδικότητας του, για το μέσο στο οποίο έχει προσληφθεί, και μόνο, όχι στους εργαζόμενους πολυεργαλεία.
 • Πλήρης σύνθεση των εξωτερικών συνεργείων, με εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων για ασφαλή δουλειά για όλους.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και των ΠΝΠ.
 • Να συνεχίσει η απασχόληση και η συνέχεια όλων των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στον όμιλο και υπό τη νέα ιδιοκτησία.
 • Καμία σκέψη για επιβολή επ’ αόριστον της τηλεργασίας, να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Να δοθεί και να επεκταθεί η άδεια και το ωράριο ειδικού σκοπού όπου χρειάζεται και απαιτείται χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
 • Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (ρεύμα, ιντερνέτ, κλιματισμός κλπ.) που φορτώθηκαν στις πλάτες των εργαζομένων να τα αναλάβει η εργοδοσία.
 • Να μην κοπεί καμία τηλεφωνική σύνδεση λόγω οφειλών, αλλά να ανασταλούν οι λογαριασμοί για τη λαϊκή οικογένεια. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
 • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέσα και υποδομές που ακόμα και τώρα
 • Να σταματήσει η απλήρωτη εργασία σε όλα τα τμήματα, ο εκφοβισμός και η πίεση στους εργαζόμενους που είναι σε καθεστώς τηλεεργασιας να εργαστούν εκτός ωράριου ακόμα και στην άδεια τους