Όλοι στη μεγάλη διαδήλωση των εργατικών σωματείων στις 29/1 στο Σύνταγμα στις 11:30

Διαδηλώνουμε μαζί με τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία της Αττικής, του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Θα ενώσουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους και τους φορείς της Πάτρας, που με μηχανοκίνητη πορεία θα κατευθυνθούν στην Αθήνα την ίδια μέρα, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας, υποδομές, εργατικά δικαιώματα.

Δεν πάει άλλο με αυτή τη κατάσταση που βιώνουμε. Ο χιονιάς έφερε για άλλη μια φορά εικόνες χάους στην Αττική. Πολλοί συνάδελφοι, βαφτίστηκαν αυθαίρετα από την εργοδοσία προσωπικό ασφαλείας, εξαναγκάστηκαν να πάνε στη δουλειά κάτω από αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες. Άλλοι εγκλωβιστήκαμε μέσα στους χώρους δουλειάς για ώρες, καλούμενοι ταυτόχρονα να κάνουμε υπερωρίες, μέχρι και διπλοβάρδιες. Άλλοι κοιμηθήκαμε μέσα στους χώρους δουλειάς και μείναμε μέχρι και 36 ώρες εκτός από τα σπίτια μας. Πολλά σπίτια συναδέλφων έμειναν χωρίς ρεύμα, συγγενείς μας αποκλείστηκαν στους αυτοκινητόδρομους και άλλοι παραμένουν μολυσμένοι από την πανδημία περιμένοντας να ανοίξει κρεβάτι ΜΕΘ.

Όλες τις προηγούμενες μέρες πριν το χιονιά, αντιμετωπίζουμε τις εκατοντάδες απολύσεις, τους χαμηλούς μισθούς, την τεράστια ακρίβεια στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, τα καύσιμα, τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και την ανεξέλεγκτη κατάσταση με την πανδημία.

Ο κρατικός μηχανισμός με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων, λειτουργεί σε όλους τους τομείς με γνώμονα τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, στην απαράδεκτη λογική «κόστους- οφέλους» . Για αυτό και δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα υποδομής, για αυτό και δεν υπάρχουν καν τα αναγκαία βασικά μέσα για τη πολιτική προστασία.  Για να εξυπηρετηθούν πάντα οι επενδύσεις που είναι κερδοφόρες για τους εργολάβους, τους κατασκευαστές, συνολικά τους επιχειρηματικούς ομίλους. Παίζουν τη ζωή μας κορόνα γράμματα με μόνη έγνοια τους τα κέρδη.

Είναι ακόμα νωποί οι πανηγυρισμοί για τα Rafale και συνολικά τα δις που από τους κόπους των εργαζομένων πάνε στο ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα για υποδομές και πρόληψη ούτε Ευρώ. Οι ζωές των εργαζομένων στο περιθώριο, το 2022 αυτοκίνητα γίνονται ιγκλού στην ακριβοπληρωμένη Αττική οδό ενώ συμπληρώνονται 48 ώρες με σπίτια χωρίς ρεύμα στην Αττική. Ενώ και στην προηγούμενη βροχή λεωφορεία έγιναν υποβρύχια στη Χαμοστέρνας και μαθητές έβγαιναν από κοντέινερ – τεχνητές λίμνες, πάνω σε θρανία.

Τώρα η οργή μας πρέπει να γίνει δύναμη οργάνωσης και διεκδίκησης. Τώρα είναι η στιγμή ώστε να απαιτήσουμε να μπει στο επίκεντρο η προστασία της ζωής όλων μας και των οικογενειών μας.

Απαιτούμε:

·         Να διασφαλιστούν τώρα όλες οι θέσεις εργασίας η Υγεία και το εισόδημα των εργαζομένων.

·         Να καταβληθούν στο ακέραιο τα μεροκάματα των ημερών που κηρύχθηκαν ως αργία και οι προσαυξήσεις γα όσους εργάστηκαν.

·         Απαγόρευση εργασιών, ιδιαίτερα όσων πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων.

·         Καμία αυθαίρετη αλλαγή εκ μέρους της εργοδοσίας σε ωράριο ή μετακίνηση ρεπό.

·         Για τις εργασίες που είναι απολύτως απαραίτητο να πραγματοποιηθούν, εφόσον υπάρχουν λόγοι ασφάλειας για εργαζόμενους και κατοίκους, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων (χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, συντήρηση – ασφάλεια οχημάτων τεχνικού εξοπλισμού, ιατρικός έλεγχος εργαζομένων, τήρηση διαδικασιών ασφαλούς εργασίας, εξασφάλιση συστημάτων επικοινωνίας, τεχνικά μέτρα προστασίας πτώσης από ύψος, μείωση της έκθεσης στο ψύχος με περιορισμό του χρόνου εργασίας και άλλα οργανωτικά μέτρα κ.ά.).

·         Άμεσα μέτρα κι έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

·         Προμήθεια μηχανημάτων και δημιουργία αναγκαίων υποδομών, με ευθύνη της κυβέρνησης, για την προστασία του λαού. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε αντίστοιχες δομές για να μπορεί να δίνεται με επάρκεια η μάχη για την προστασία της ζωής των πολιτών. Σε αυτή την κατεύθυνση να δοθεί άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση και στους δήμους.

·         Να καταργηθούν τα διόδια και να εξασφαλιστούν σύγχρονα μέσα και υποδομές με ευθύνη της κυβέρνησης σε όλους τους οδικούς άξονες.

·         Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά. Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.