Δελτίο τύπου για την συνάντηση με την εργοδοσία 27/07

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Την Τετάρτη  27/07 εκπρόσωποι από το ΔΣ του σωματείου μας προχωρήσαμε σε συνάντηση με εκπρόσωπο από την Διοίκηση της NOVA – WIND.  Συγκεκριμένα τα ζητήματα  που  θέσαμε στην διοίκηση ήταν:

·         Να σταματήσει η μείωση των θέσεων εργασίας.

·         Την επίθεση και τους εκβιασμούς σε εργαζόμενους για να αποδεχτούν την απόλυση τους, που δεν μπορεί να κρυφτεί όσο και αν προσπαθεί η εργοδοσία μέσω και της βάφτισης των απολύσεων σε Εθελούσιες.

·         Να μας κοινοποιηθεί ο σχεδιασμός για την συγχώνευση των NOVA – WIND,  σε ότι αφορά τους εργαζόμενους.

·         Τους εκβιασμούς, συγκεκαλυμμένους ή μη, από τους προϊσταμένους για την συνεχή εργασία, χωρίς ωράριο.

·         Τους ώμους εκβιασμούς από προϊσταμένους σε εργαζόμενους, ότι θα πληρώσουν με την εργασία τους τα άσχημα νούμερα της εταιρείας.

·         Τους εκβιασμούς για να πάρουν οι εργαζόμενοι την άδεια τους σε περιόδους που επιθυμεί μόνο η εργοδοσία.

·         Την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και εφαρμογή της τελευταίας ΣΣΕ που είχε υπογραφεί στην Wind με αυξήσεις, μέχρι τότε.

·         Την πρόσληψη εργαζομένων για να βγαίνει η δουλειά. Οι εργαζόμενοι να παίρνουν τα ρεπό τους όταν πρέπει. (Η ανακοίνωση μέσω των προϊσταμένων τους σε εργαζόμενους της Novamedia – Broadcasting- ότι δεν θα παίρνουν ρεπό κανένα Σ/Κ  για την ερχόμενη σεζόν, είναι ένας απαράδεκτος ανήθικος και παράνομος σχεδιασμός που θα μείνει στα χαρτιά)

·         Την πρόσληψη όλων των επινοικιαζόμενων από την εταιρεία.

·         Την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, και μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων που το επιθυμούν σε μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασίας, σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

·         Την προσκόμιση από την πλευρά της διοίκησης των εγγράφων και εκθέσεων τεχνικών ασφαλείας για την καταλληλότητα των χώρων στο κτίριο του Πικερμίου όπου πρόκειται να μεταφερθούν πολλοί συνάδελφοι.

·         Το σχέδιο της μεταφοράς εργαζομένων στα κτήρια της εταιρείας. Και αν σε αυτό έχουν συμπεριληφθεί ζητήματα εντοπιότητας.

·         Την εξ ολοκλήρου μετακίνηση των εργαζομένων με ευθύνη και κόστος της εργοδοσίας.

·         Να σταματήσει η πρόσθεση καθηκόντων, η αλλαγή στα ωράρια και στο αντικείμενο εργασίας των εργαζομένων.

·         Άμεσα να εξοπλιστούν με κόστος της Εταιρείας με όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη διατήρηση της υγιεινής των εργαζομένων όλα τα κτήρια. Αλλά και με τα απαραίτητα προϊόντα στους χώρους εστιατορίων και παρασκευής τροφίμων και ποτών, απαραίτητων για να μπορούν να αντεπεξέρχονται οι εργαζόμενοι στα καθήκοντά τους κατά την εργασία τους.

Η θέση της Διοίκησης:

1.Σχετικά με την μείωση των θέσεων εργασίας μας είπε ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις προσωπικού μέχρι την συγχώνευση αλλά ενδέχεται να γίνουν κάποιες μετακινήσεις εσωτερικά

2. Για το θέμα με τις εθελούσιες απολύσεις δεν πήραμε κάποια απάντηση.

3.Για τον σχεδιασμό της συγχώνευσης  NOVA – WIND,  σε ότι αφορά τους εργαζόμενους αναμένουμε την κοινοποίηση μόλις ολοκληρωθεί.

4.Αναφέραμε πως δεδομένα υπάρχουν εργαζόμενοι που εργάζονται εκτός ωραρίου κάτω από την πίεση έμμεση ή άμεση για να βγει η δουλειά, με τον εκπρόσωπο της εργοδοσίας να κρατάει αποστάσεις και μάλιστα να το θεωρεί εκτός φιλοσοφίας της Διοίκησης.

5.Σχετικά με τους εκβιασμούς που δέχονται εργαζόμενοι από τους προϊσταμένους τους ότι θα χάσουν την δουλειά τους αν συνεχίσουν να έχουν άσχημα νούμερα για την εταιρεία η απάντηση που πήραμε είναι ότι θα γίνει διερεύνηση και ότι δεν έχει δοθεί κάποια τέτοια εντολή από την εργοδοσία. Μας εγγυήθηκε ότι θα γίνει σύσταση στους προϊσταμένους να μην ξανασυμβεί τέτοια συμπεριφορά.

6. Η θέση της διοίκησης για τις άδειες είναι ότι θεωρεί καλό να παίρνουν οι εργαζόμενοι 3 εβδομάδες γιατί το θεωρεί καλύτερο για τον εργαζόμενο. Δεν πήραμε σαφή απάντηση για τους εκβιασμούς που δέχονται οι εργαζόμενοι στο να πάρουν τις άδειες τους αποκλειστικά όταν επιθυμεί η εργοδοσία.

7.Η εργοδοσία έχει πλάνο για ΣΣΕ μελλοντικά. Μας ανέφερε για μια ΣΣΕ που να είναι ανταγωνιστική.

8.Για νέες προσλήψεις μας ενημέρωσε ότι λόγω συγχώνευσης δεν υπάρχει ακόμα κάποιο πλάνο.

9.Μας εγγυήθηκαν  ότι πριν μετακομίσουν οι συνάδελφοι στο κτίριο του Πικερμίου θα γίνουν όλοι οι έλεγχοι και ότι χρειαστεί ώστε να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

10.Σχετικά με την αλλαγή κτιρίων δεν έχουν συμπεριληφθεί ζητήματα εντοπιότητας.

11. Σχετικά με τα λεωφορεία η διοίκηση θα βγάλει ερωτηματολόγιο για να δουν τις ανάγκες των εργαζομένων. Είχε βγάλει και παλιότερα στο κτήριο της Wind και το ερώτημα ήταν θέση πάρκινγκ ή θέση λεωφορείου χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για απρόοπτες ανάγκες. Ξεκαθαρίσαμε ότι πρέπει να προβλεφθούν όλα χωρίς εκβιαστικά διλήμματα.

12. Ενημερωθήκαμε ότι θα προχωρήσουν επισημοποίηση της πολιτικής για την τηλεργασία. Ζητήσαμε την δυνατότητα οι εργαζόμενοι να μπορούν να εργαστούν από το κοντινότερο κτίριο της εταιρείας. Η απάντηση που πήραμε ήταν αρνητική

·         Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στην μετατροπή των συμβάσεων εκ περιτροπής εργασίας σε πλήρους απασχόλησης. Θυμίσαμε ότι εκβιαστικά οι συνάδελφοι με δεκαετίες στην εταιρεία υποχρεώθηκαν το 2017 να υπογράψουν εκ περιτροπής συμβάσεις από πλήρης που ήταν. Μεταφέραμε με τη σοβαρότητα και τη γλαφυρότητα όμως που αρμόζει την κοροϊδία που δέχονται οι συνάδελφοι από τον διευθυντή τους και συνεπώς την Διοίκηση. Και καλέσαμε σε άμεσες ενέργειες τη διοίκηση.

 Στο πρόσωπο των απολυμένων αλλά και των συναδέλφων που είναι εκ περιτροπής φαίνεται ζωντανά και έμπρακτα και το πως αξιοποιεί η κάθε εργοδοσία τους νόμους που ψηφίστηκαν (και τουλάχιστον διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις) μέσα στα μνημόνια και αθετεί με την πλάτη του κράτους νόμους που δικαιώνουν τους εργαζόμενους. Επίσης το «βάλε πλάτη» που έλεγε η διοίκηση του 2017 στη NOVAπου βέβαια σήμαινε μειώσεις σε μισθούς και ένσημα και όπου πολλοί εργαζόμενοι ιδιαίτερα στην Κάντζα είτε εκβιαστικά είτε από λάθος τους και αυταπάτες ακολούθησαν, αποζημιώνεται το 2022 με απολύσεις εκδιώξεις και μειωμένα δικαιώματα

Στα περισσότερα, αν όχι σε όλα τα ζητήματα που θέσαμε, η θέση της διοίκησης ξεκίναγε με το «προέχει η συγχώνευση, να το δούμε μετά» την ίδια στιγμή που το σχέδιο για την τηλεργασία το είχε προχωρήσει αφού το ανακοίνωσε λίγες ώρες μετά. Για την τηλεργασία βρήκε χρόνο η διοίκηση και αυτό να το σκεφτεί ο καθένας εργαζόμενος που δεν έχει αντιληφθεί ή δεν θέλει να δει, το πως αξιοποιείται από μια εργοδοσία και ειδικότερα που βρίσκεται σε συγχώνευση εταιρειών, η τηλεργασία.

Δεν  έχουμε αυταπάτες ότι η διοίκηση θα μας  λύσει τα προβλήματα που μας φέρνει η ίδια η εργοδοσία.  Είναι χαρακτηριστική η θέση της εργοδοσίας για ανταγωνιστική ΣΣΕ, προφανώς γνωρίζουν το πως οι ξεπουλημένες εργοδοτικές – κυβερνητικές συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στον ΟΤΕ έβαλαν πλάτη στην εργοδοσία τους και πριόνισαν όλα αυτά τα χρόνια αλλά και πρόσφατα μισθούς και δικαιώματα στους εργαζόμενους. Και η διοίκηση της NOVA–WIND ορέγεται παρόμοιες συμβάσεις. ΣΣΕ θα υπογραφεί για όλους τους εργαζόμενους σε NOVA–WINDκαι θα είναι αυτή που θα έχουν αποφασίσει από κοινού οι εργαζόμενοι ανοικτά και χωρίς μεθοδεύσεις, με βάση τις σύγχρονες  ανάγκες μας . Όπως έγινε στην Cosco στους οικοδόμους στους μεταλλεργάτες της Ζώνης την eFoodκ.α. Με συλλογικό ταξικό αγώνα.Άλλωστε η πραγματική πίεση, ο πραγματικός αγώνας  δίνεται στους  χώρους  δουλειάς , στην ένωση , οργάνωση και αλληλεγγύη των εργαζόμενων και στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και καλύτερων όρων εργασίας μέσα από το σωματείο τους.